У Криму судять проросійську активістку за участь у мітингу, якого не було

Дата: 06 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Поліція не дала провести кримчанам мітинг “Обдурений Крим”, але на одну з активісток склали протокол, і тепер її судять за участь у заході, якого не було.

У “Київському районному суді” Сімферополя 29 листопада відбулося засідання, на якому “суддя” Цикуренко Антон Сергійович почав розгляд справи про адміністративне правопорушення відносно Анни Шаульської. Інформація про це є на сайті “суду”, повідомляє Кримська правозахисна група.

Кримчанку судять за статтею 20.2 частини 5 КпАП РФ “Порушення учасником публічного заходу встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування”.

На засіданні Шаульська представила як доказ своєї невинуватості рішення “суду” від 23 серпня 2016 року у справі організаторів мітингу Большедворова і Акімова. У постанові “суду” сказано, що “організатори мітингу Большедворов І.В. і Акімов С.В. вжили необхідних заходів для того, щоб мітинг не був початий, а ті люди, які зібралися, розійшлися. У результаті, зазначений мітинг розпочатий не був і не проводився”.

Шаульська подала на засіданні клопотання про приєднання до справи аудіозапису її затримання, зробленого 20 серпня у відділенні поліції, і відеозапис супроводу проти волі її в поліцейську машину. Про це вона розповіла місцевому сайту “Прімєчанія”. Активістка вважає, що її затримали неправомірно.

“У день затримання мене протримали у відділку більше 3 годин без пред’явлення звинувачень. Коли мене везли з площі, (начальник УМВС Росії по Сімферополю Сергій) Ніколаєв сказав мені, що мене везуть у відділення для дачі пояснень”, – розповіла активістка.

“Однак уже 26 серпня Київським ОП на адресу Шаульської була направлена копія з копії протоколу. Цей протокол був нібито складений у відділенні 20 серпня. І, виходячи з нього, Шаульська звинувачується за п.5 ст. 20.2 КоАП”, – пишуть “Прімєчанія”.

1 вересня поліція передала справу Шаульської в “Київський районний суд” Сімферополя. Тоді “суд” не прийняв цей протокол, оскільки він був складений з процесуальними порушеннями і відправлений на доопрацювання.

На засіданні 29 листопада суд, не заслухавши свідків, переніс розгляд справи Шаульської на 14 грудня.

20 серпня в Сімферополі мав відбутися мітинг “Обдурений Крим”. Організатори себе позиціонують як лояльні до кремлівської влади, але не згодні з діями місцевої влади. Ілля Большедворов і Сергій Акімов намагалися узгодити цей мітинг з адміністрацією Сімферополя, але провести захід їм так і не вдалося, оскільки приїхала поліція і заявила, що мітинг несанкціонований. Поліцейські затримали і відвезли обох активістів до районного відділення поліції. Туди ж доставили активістку Анну Шаульську.

Експерт КПГ Віссаріон Асєєв зазначив, що багато кримчан з проросійськими поглядами сподіваються, що збільшення порушень прав людини в Криму обійде їх стороною. “Але люди не розуміють, що вірність російській владі не є індульгенцією від переслідування цією владою – це трагедія цих людей. Російська влада буде переслідувати і робити їх злочинцями, якщо побачить в них загрозу своєму існуванню, буде порушувати їхні права і свободи – це вже стало аксіомою за час правління Володимира Путіна”, – сказав правозахисник.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter