У Криму засудили на 3 роки українця, який під тортурами назвав себе спільником “диверсантів”

Дата: 01 Червня 2017
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму засудили до 3 років позбавлення волі українця Володимира Присича, якого в 2016 році під тортурами змусили на камеру назвати себе спільником “кримських диверсантів”, щоб показати це в ЗМІ.

Як повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ), 18 травня вирок виніс незаконний “суддя” так званого  “Гагарінського районного суду Севастополя” Крилло Павло Валерійович.

За даними КПГ, кримінальна стаття, за якою засудили харків’янина, не має нічого спільного зі “справою українських диверсантів”. У вироку сказано, що Володимир Присич визнаний винним за ч. 2 ст. 228 КК РФ (незаконні придбання, зберігання, перевезення, виготовлення, переробка наркотичних засобів).

При цьому в телесюжеті російського державного телеканалу “Росія 24” в серпні 2016 року було опубліковано відео, на якому Володимир Присич в ході постановочного допиту дає свідчення в шпигунстві.

У телесюжеті Володимира також звинувачують в тому, що він спільник “українських диверсантів”, затриманих ФСБ на кордоні з Кримом на початку серпня 2016 року.

На судовому засіданні Володимир Присич заявив, що всі свідчення він давав під тортурами.

Виступаючи в “суді” з останнім словом, українець заявив, що всі звинувачення в зберіганні і транспортуванні наркотиків сфабриковані ФСБ після того, як звинувачення в шпигунстві повністю розвалилося.

З пред’явленими мені звинуваченням я не згоден в повному обсязі, тому що абсолютно невинний, моя вина в інкримінованому злочині відсутня, тому що інкримінований мені склад злочину намагаються нав’язати співробітники ФСБ, які вважають мене шпигуном, але не зуміли це довести і вирішили ізолювати мене від суспільства шляхом відвертої провокації – “раптова поява” пакету з наркотиками в кабіні мого автомобіля через півдня з моменту мого фактичного затримання”, – заявив Присич.

Володимир Присич повідомив суду, що його затримали 13 серпня 2016 року в 11:30 ранку в Севастополі. Він заявив, що після затримання у нього забрали всі речі, наділи на голову мішок і відвезли до Сімферополя. Після цього його катували струмом, таким чином змусивши зізнатися на камеру в шпигунстві. Увечері співробітники ФСБ привезли українця в Севастополь після 21:00 того ж дня і нібито виявили в його вантажівці згортки з марихуаною. Присич стверджує, що наркотики в його автомобіль підкинули вже після його затримання, тому що ключі від автомобіля у нього були вилучені ще вранці.

Присич також заявив суду, що після того, як наркотики знайшли, слідчий сам заповнив протокол зі свідченнями і змусив Присича підписати його, щоб уникнути серйознішого звинувачення в шпигунстві.

Адвокати українця заявили, що справа повністю сфабрикована спецслужбами РФ і подали апеляційну скаргу з вимогою повністю виправдати Присича.

Нагадаємо, в період з серпня по листопад 2016 року в Криму було затримано 9 громадян України, яких ФСБ називає “членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України”. Серед затриманих: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

Кримська правозахисна група неодноразово заявляла, що громадяни України, затримані в Криму в період з серпня по листопад 2016 року у справі так званих “українських диверсантів”, позбавлені волі за політичними мотивами, з порушенням фундаментальних прав і свобод, а значить, є політичними в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter