В Італії засудили українського військового Марківа до 24 років в’язниці

Дата: 12 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Суд в італійському місті Павія сьогодні визнав винним у причетності до загибелі журналіста і засудив до 24 років ув’язнення бійця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Про це повідомляє на своїй сторінці у фейсбуку голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький, який був присутній у залі суду.

Як зазначає видання “Радіо Свобода”, це “вперше за кордоном засудили українського солдата, який обороняв Україну від агресора”.

У заключному слові українець сказав, що вірить у правосуддя:

“Не заглиблюючись у справу, про яку вже достатньо говорили мої адвокати, хочу сказати: я солдат, я патріот своєї країни… вірю в правосуддя і дякую вам за вашу працю”.

Віталія Марківа було затримано в Італії влітку 2017 року за звинуваченням у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 24 травня 2014 року під час бойових дій сил АТО з бойовиками-сепаратистами І. Гіркіна в місті Слов’янську Донецької області.

Захист підсудного відкидав усі звинувачення і наполягав на невинуватості українського військовослужбовця.

Нагадаємо, 30 червня 2017 року поліція Італії заарештувала в аеропорту Болоньї 28-річного громадянина України Віталія Марківа за підозрою в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі 2014 року біля Слов’янська на Донеччині.

Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.

За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії, в цій країні постійно живе його мати. Туди він полетів у відпустку.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.

Він загинув 24 травня 2014 року внаслідок мінометного обстрілу в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події на боці бойовиків “ДНР” описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував на місці обстрілу.

Офіційна довідка Національної гвардії України підтверджує, що підрозділи оперативного призначення НГУ в період з 20 березня до 4 серпня 2014 року комплектувалися виключно стрілецькою зброєю: автоматами і кулеметами, а артилерійського озброєння, в тому числі мінометів, у них не було, зокрема і в районі Слов’янська та гори Карачун. Цей факт унеможливлює те, що Марків міг фізично вбити Роккеллі.

Генпрокуратура України звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази провини Марківа або негайного звільнити його.

17 травня 2019 року глава МВС Арсен Аваков зустрівся з Марківим. Він та командувач Нацгвардії Микола Балан дали в суді Павії свідчення на захист Віталія.

27 травня прокуратура Італії запропонувала засудити Марківа до 17 років. За словами прокурора Андреа Дзанончеллі, Марків не вбивав журналіста, але інформував керівництво Нацгвардії про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, де сталося вбивство. Керівництво Нацгвардії, зі свого боку, контактувало з військовими ЗСУ, які з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів. Дзанончеллі наголосив, що Марків, перебуваючи на бойовій позиції на горі Карачун та з огляду на свої службові обов’язки, не міг не знати, на кого буде спрямовано вогонь атаки, проте він був співучасником злочину, не беручи в ньому безпосередньої участі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter