В Іраку катують дітей, затриманих через підозру у зв’язках з “Ісламською державою” – Human Rights Watch

Дата: 07 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Станом на кінець 2018 року федеральна та курдська влада Іраку в ув’язненні утримувала понад півтори тисячі дітей. Їх підозрюють у зв’язках із терористичною організацією “Ісламська держава” (ІД). 

Про це йдеться в доповіді правозахисної організації Human Rights Watch (HRW), повідомляє ВВС. Правозахисники опитали 29 утримуваних в ув’язненні дітей у листопаді минулого року.  

Нова доповідь повідомляє, що правоохоронці заарештовують дітей часто довільно і вдаються до катувань, аби вибити у них зізнання. 

Дев’ятнадцять з опитаних підлітків повідомили, що їх катували, зокрема били пластиковими трубками та прутами, а також шмагали електричними кабелями. 

Про побиття п’ят та 10-хвилинні підвішування зап’ясть під час допитів розповів 17-річний хлопець, якого іракські сили безпеки затримали 2017 року. Протягом трьох днів силовики вимагали від нього зізнатись у членстві в “Ісламській державі”, що він зрештою й зробив, йдеться в доповіді. Після суду його перевезли до в’язниці в Багдадському летовищі, де він перебував протягом семи з половиною місяців. 

“Нас катували щодня. Нас били щодня, кожного з нас”, – сказав він. 

“Спочатку вони говорили, що я маю сказати, що я був із ІД. Я погодився. Тоді вони сказали мені, що маю стверджувати, що три місяці працював на угруповання. Я їм відповів, що я не був членом “Ісламської держави”, на що вони відповіли: “Ні, ти маєш це сказати”, – переповідає інший затриманий.  

HRW з посиланням на іракський уряд повідомляє, що щонайменше 185 іноземним дітям висунули обвинувачення в тероризмі і засудили до тюремних строків. Правозахисники також звинувачують місцеву владу в несправедливих судових процесах, які тривають не більше 10 хвилин. Вони нарікають, що в основу вироків лягають зізнання, вибиті під тортурами. 

“Радикальний каральний підхід – це не правосуддя. Він призведе до пожиттєвих негативних наслідків для багатьох неповнолітніх”, – переконана Джо Беккер, директорка з адвокації прав дітей у Human Rights Watch.  

Підлітки у виправній колонії для жінок та дітей у Дахуці, північному місті Іраку, 12 лютого 2017 року

В інтерв’ю програмі BBC Newshour Джо Беккер розповіла, що іракська влада продовжує затримувати дітей на основі списку, що містить десятки тисяч імен. Дитину можуть затримати через те, що хтось із села повідомив про зв’язок із ІД. І байдуже, чи це правда, чи брехня. 

“Один батько розповів нам, що його 14-річний син був у списку розшукуваних осіб. Люди донесли правоохоронцям, що бачили хлопця з учасниками угруповання ІД. Але він зависав у компанії друзів, двоюрідних братів та сестер. Дехто із цієї компанії співпрацював з “Ісламською державою”, – розповіла вона ведучому програми Джуліану Маршалу.   

У доповіді на 53 сторінках ідеться, що деяких дітей примусово залучали до ІД. Дехто приєднувався до терористичної організації через, зокрема, економічну необхідність та тиск родини. 

Правозахисники зауважують, що ті іракські діти, які вийшли на свободу, бояться повертатися додому через стигму та погрози розправою.  

HRW закликає федеральний та курдський регіональний уряди змінити антитерористичне законодавство, аби припинити такі затримання, оскільки така практика порушує міжнародне законодавство. Правозахисники наголошують, що міжнародне право визнає дітей, яких завербували у збройні формування, насамперед постраждалими, яких необхідно реабілітувати та реінтегрувати в суспільство.

Курдська влада відкинула доповідь правозахисників. У січні представник влади твердив, що така політика покликана “реабілітувати” дітей. Він наполягав, що тортури в країні заборонені і що діти мають ті ж самі права, що й інші ув’язнені.

Координатор міжнародної адвокації для регіонального курдського уряду доктор Діндар Зебарі в інтерв’ю програмі BBC Newshour відкинув звинувачення правозахисників. Він заявив, що наразі в регіоні, який керується курдами, влада утримує від 50 до 75 таких дітей віком від 11 до 17 років. Він запевняє, що влада не вдається до тортур. За його словами, цих дітей тренували та використовували бойовики ІД на блокпостах та в боях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter