У містах Росії затримали понад 400 осіб, які просто вийшли на вулицю

Дата: 06 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

На вулицях міст Росії 5 листопада затримали понад 400 осіб, яких підозрюють у спробі повалити режим.

Про це повідомляє видання Медуза.

Видання зазначає, що на 5 листопада була запланована акція неформального руху політика В’ячеслава Мальцева “Артпідготовка”. Його прихильники повинні були вийти на вулиці і не йти з них, поки режим Володимира Путіна не впаде. Передбачалося, що активісти мають чинити опір поліції, а також провести “народний референдум” простим підняттям рук. Сам Мальцев покинув Росію ще в липні 2017 року – незабаром після обшуків, пов’язаних з порушеною проти нього кримінальною справою про заклики до екстремізму.

Членів неформального руху Мальцева “Артпідготовка” почали затримувати в різних містах Росії з жовтня; деяких з них звинувачують у тероризмі, сама організація також визнана екстремістською наприкінці жовтня 2017 року.

5 листопада в семи містах Росії затримали понад 400 осіб. За інформацією “ОВС-Інфо”, затримання проводили в Москві, Санкт-Петербурзі, Саратові, Краснодарі, Красноярську, Пермі і Ростові-на-Дону. Найбільше їх виявилося в столиці – прес-служба московської поліції повідомила “Інтерфаксу” про 263 затриманих.

У розмові з “Медузою” сам В’ячеслав Мальцев заявив, що по всій Росії було затримано “декілька тисяч чоловік”, а на вулиці Москви вийшли п’ять тисяч його прихильників.

За спостереженням кореспондента “Медузи”, близько полудня 5 листопада біля Манежної площі, яку оточили співробітники поліції, була звичайна для вихідних кількість людей, а прихильники Мальцева ніяк себе не проявляли. При цьому деяких присутніх, в основному – молодих чоловіків, затримували поліцейські. Вони підходили до людей, що спокійно стояли, оглядали їхні речі, а після короткої розмови відправляли в автозак. Те ж саме відбувалося по всій Тверській вулиці.

Серед затриманих виявилися не лише прихильники Мальцева. “Медуза” поговорила з сімома затриманими 5 листопада. Всіх їх затримали в різних місцях на Тверській вулиці. Всі вони заявили, що ніякого відношення до Мальцева не мали.

“Нас було троє. Ми минали пам’ятник Пушкіну, до нас підійшов співробітник у формі. Він попросив документи і, нічого не пояснивши, провів нас в автозак”, – розповів затриманий Андрій Соколов.

Його самого та його друзів відвезли у відділ поліції, де почали запитувати, чи знали вони про акцію В’ячеслава Мальцева; вони відповіли, що на акцію наміру йти не мали, а просто гуляли.

Громадянина Латвії, який представився Генріхом, і його друга поліцейські зупинили прямо в метро – на станції “Тверська”. Знайшовши в рюкзаку Генріха лижну маску, поліцейські відвели обох в автозак.

Артем Мартіцов розповів “Медузі”, що з чотирма друзями йшов Тверською, коли до них підійшли поліцейські. “У людей, які були зі мною, були з собою сумки. Я почув від співробітників, що сьогодні були затримані люди, у яких в портфелях були ножі і пістолети”, – пояснив він.

У компанії Мартіцова з підозрілого знайшлися тільки бинти і два балончики-аерозолю. Цього виявилося достатньо для затримання. “Нічого кримінального в нас не було. Уся справа в контексті. У звичайному житті нас би ніколи не затримали за це, але зараз у силу ситуації нас вирішили упакувати. Я [в цьому] не бачу ніяких проблем”, – сказав Мартіцов. Зараз він і його товариші знаходяться у ВВС “Хорошевське”.

У тому ж відділі поліції виявився співробітник новгородського штабу Навального і активіст руху “Весна” Ярослав Путров. Він розповів “Медузі”, що приїхав у Москву на конференцію “Читання Адама Сміта”. Близько 13:30 Путров із п’ятьма іншими активістами “Весни” ішов Тверською, щоб поїсти в KFC. У цей момент до них підійшли поліцейські і затримали, заявивши, що на них є орієнтування. За даними “ОВС-інфо”, усього після “Читань” затримали більше 20 осіб.

В’ячеслав Мальцев підтвердив, що серед затриманих чимало людей, які не мають відношення до “Артпідготовки”.

“Режим показав свою фашистську суть. І поліція, і ФСБ перевищили свої повноваження. Мало не десятирічних дітей затримували”, – сказав він.

Прихильник Мальцева, співголова незареєстрованої “Партії націоналістів” Іван Білецький повідомив “Медузі”, що поліцейські намагалися затримувати всіх, хто ходив центром Москви з великими сумками.

“ОВС-Інфо” повідомляв, що в районі першої години дня на Пушкінській площі затримали кілька людей, що грали в Pokemon Go.

Станом на 18:00 5 листопада всі затримані перебували у відділах поліції.

За інформацією “ОВС-Інфо”, двом із тих, хто знаходяться у ВВС “Тверський”, збираються висунути звинувачення за статтею 318 КК – застосування насильства щодо представника. Одразу в кілька ВВС не пускали адвокатів. У ВВС “Міщанський” на затриманих склали протоколи про непокору співробітникам поліції, їх залишили у відділі на два дні – до суду, який відбудеться 7 листопада.

В’ячеслав Мальцев заявляє, що його прихильники продовжать протестувати. У розмові з “Медузою” він визнав, що початок акції “пройшов не ідеально”, хоча “величезна кількість пасіонаріїв вийшла на вулиці”.

“Люди продовжать свій протест і не підуть, поки не доб’ються своєї мети”, – повідомив політик, додавши, що якби інші опозиціонери сьогодні вивели на вулиці своїх прихильників, до вечора вони б скинули Путіна і “скинули фашизм”.

В якій саме формі продовжуватиметься революція, Мальцев пояснити не зміг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter