В Україні проведуть телемарафон на захист бранців Кремля

Дата: 01 Липня 2020
A+ A- Підписатися

7 вересня планують провести телемарафон для громадян України, які потерпають від агресії Російської Федерації. 

Про це оголосили учасники пресконференції в Укрінформі 1 липня, передає кореспондент видання ZMINA

Правозахисниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук констатувала, що останнім часом інтерес міжнародної спільноти та українських громадян до незаконного утримання Росією громадян України спадає.  

Політв’язні змушені проходити через розбиті сподівання, зруйноване бачення майбутнього. І ми мусимо звертатися до української громадськості, адже попри те, що війна триває сьомий рік, ми не маємо до цього звикати й ставитися до цього як до норми. Бо щойно нам видаватиметься це нормою, це дає нам карт-бланш із цим миритися. Ні! Викрадення, запроторення людей за ґрати за їхні погляди, їхні катування та забиття до смерті – це абсолютно не норма”, – наголосила правозахисниця.

На її переконання, тогорічний обмін продемонстрував, що Росія звільняє медійних громадян України.  

“Така публічність – гарантія для політв’язнів, що ми можемо їх повернути”, – додала вона. 

“У церкви немає юридичних інституцій, армії, адвокатів чи служб порятунку. Усе, що ми можемо, – говорити про проблему на дипломатичному рівні. Саме цей телемарафон – це одна з адвокаційних кампаній за ініціативи релігійних організації – юдейської спільноти, спільноти мусульман та Православної церкви України, щоб права та свободи людини, як і релігійні права незаконно утримуваних громадян України, були захищені. Я вважаю, що всі громадяни України – єдина країна, а отже, якщо ув’язнено одну людину – це означає ув’язнення всієї країни”, – сказав заступник голови Синодального управління соціального служіння ПЦУ протоієрей Сергій Дмитрієв

Олександра Матвійчук закликала небайдужих підписати петицію для ООН, ОБСЄ, ЄС, Ради Європи та урядів різних країн на захист бранців Кремля. Петиція містить низку вимог, серед яких доступ Міжнародного комітету Червоного хреста до незаконно утримуваних громадян, надання необхідної медичної допомоги. 

Сергій Дмитрієв повідомив, що постраждалі від російської агресії шукають підтримки як у правозахисних, так й в релігійних організаціях. 

Нагадаємо, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 94 людини. 71 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах. 

За даними Служби безпеки України на території окупованого Донбасу формування Росії незаконно утримують щонайменше 234 громадянина України, однак правозахисники вважають, що таких людей у рази більше. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter