В ООН констатували порушення права на справедливий російській суд у справах Чубарова та Джемілєва

Дата: 28 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Росія з порушенням принципу законності та міжнародного гуманітарного права переслідувала лідера Меджлісу Рефата Чубарова “ретроактивно за дії, які передували запровадженню на півострові правової бази Російської Федерації”. Окупаційна влада заочно засудила політика до шести років позбавлення волі.

Про це йдеться в доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Документ охоплює звітний період з 1 лютого до 31 липня 2021 року. 

Політик нарікав, що його належно не повідомляли про дату і місце судового розгляду та не викликали до “суду”.

“Справедливість судового розгляду обвинуваченого була ще більше підірвана свавільним відводом його приватного адвоката, що може дорівнювати порушенню права мати обраного ним самим захисника”, – мовиться в доповіді.

Також Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало три випадки переслідування in absentia кримськотатарських чоловіків, які проживають на материковій Україні і яких Росія вважає противниками окупації. В ООН також серйозно стурбовані правом обвинувачених на справедливий судовий розгляд у цих справах.

Так, до прикладу, в одному судовому провадженні за відсутності підсудного (in absentia) – колишній голова Меджлісу і видатний лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв – він не зміг бути присутнім, оскільки російська влада заборонила йому в’їзд до Криму до 2034 року.

Раніше адвокат обох лідерів кримських татар назвав абсурдними кримінальні справи проти Мустафи Джемілєва та Рефата Чубарова. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter