В окупованому Криму “суд” направив кримінальну справу громадянської журналістки Ірини Данилович в апеляцію, не усунувши порушень

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Незаконний “Верховний суд” в тимчасово окупованому Росією Криму призначив розгляд апеляційної скарги на рішення першої інстанції у кримінальній справі стосовно кримської громадянської журналістки Ірини Данилович на 15 червня.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес” з посиланням на рідних бранки Кремля.

Ірина Данилович

Раніше своїм рішенням цей так званий “суд” повернув справу до першої інстанції для усунення порушень щодо права на захист.

Як розповів батько громадянської журналістки Броніслав Данилович, справу повернули через те, що підсудна не ознайомилася з усіма аудіопротоколами судових засідань – через тривале ненадання медичної допомоги Ірина Данилович втратила слух і не могла закінчити ознайомлення.

Після повернення справи до незаконного “міського суду Феодосії” жодних дій для усунення порушень вжито не було. Через два тижні “суддя” Наталія Кулинська знову направила матеріали до суду апеляційної інстанції.

На думку батька політув’язненої, ці дії пов’язані з поновленням “слідчим” “військово-слідчого комітету” перевірки за фактом викрадення співробітниками ФСБ Ірини Данилович та застосування до неї незаконних методів дізнання. Силовики зацікавлені в тому, щоб Данилович не допитали в рамках цієї перевірки й роблять все, щоб якнайшвидше відправити її за межі українського Криму в Росію для відбування покарання, вважає Броніслав Данилович.

За інформацією родичів, “суддею-доповідачем” у в апеляційній справі окупанти призначили незаконну “суддю” Валерію Чернецьку.

За даними “Кримського процесу”, проти цієї “судді” правоохоронними органами України порушили кримінальну справу за статтею “державна зрада”. Залучення таких осіб до розгляду політично мотивованих справ може впливати на незалежність та неупередженість суду.

Данилович страждає від сильного головного болю, в неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість станом здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу. 

Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали Ірину Данилович 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Згодом у сумці Данилович, яку в неї вилучили, “знайшли” вибухівку. 7 травня так званий “Київський райсуд” Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на два місяці.

Наприкінці липня журналістка змогла передати, що в Сімферопольському СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду.

5 липня “суддя” Ольга Кузнецова продовжила термін утримання журналістки під вартою на два місяці, проігнорувавши те, що затримання Данилович відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

На засіданні 7 листопада сторона захисту заявила клопотання про виклик до “суду” для допиту як свідків 16 осіб, зокрема співробітників ФСБ, що були причетні до викрадення журналістки, її незаконного утримання протягом тижня в підвалі ФСБ та фальсифікації кримінальної справи. Незаконне формування відмовило у всіх клопотаннях, окрім виклику одного свідка захисту – Сулеймана Кадирова, який не володіє інформацією по суті обвинувачення, а може дати лише характеризувальні свідчення.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Пояснення правозахисників щодо того, як ФСБ та “суд” сфальшували кримінальну справу щодо громадянської журналістки, читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter