Уряд і громадські організації помилково не використовують Нацстратегію з прав людини у своїй роботі – правозахисник

Дата: 12 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Ані уряд, ані громадські організації не вбачають у своїй роботі стратегічної користі від Національної стратегії з прав людини.

Своїм враженням поділився виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

“Уряд вважає, що є справжня його робота і є права людини, про які треба подумати 5 хвилин наприкінці робочого дня. Відсутність бачення прав людини як інтегральної частини будь-яких реформ заважає уряду адекватно виконувати Національну стратегію з прав людини”, – констатує Аркадій Бущенко.

“МВС вважає, що важливо навчити поліцейських рукопашному бою, стріляти, водити машину, проводити затримання і тільки потім треба подумати про права людини. І ніхто не думає, що вони мають стріляти, водити, думаючи про права людини”, – додає він.

Він сподівається, що попри зайнятість президента України Петра Порошенка він таки проведе обговорення виконання цієї стратегії.

“Справляється враження, що він (Петро Порошенко – ред.) більше не цікавиться, як виконується його указ. Сподіваємось, що він таку зустріч проведе. Це буде дуже корисним для дій уряду у наступному року”, – сказав він.

Правозахисник також закликає громадські організації долучатися до моніторингу виконання Нацстратегії.

“Деякі організації, працюючи над дуже важливими та цікавими проектами, також не враховують Національну стратегію як частину своєї роботи над їхніми проектами. Я прошу неурядові організації сприймати Нацстратегію як інтегральний інструмент частини їхньої роботи над важливими проектами”, – закликав Аркадій Бущенко.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська констатує, що експертний потенціал громадських організацій вищий, ніж в уряді. Вона закликає громадськість “не опускати руки й продовжувати нашу роботу”.

“Навіть тоді, коли ми бачимо, що виконано лише 21% із запланованого, ми не повинні розчаровуватися. Теоретично створення платформи було покликано полегшити виконання покладених завдань і нам, і уряду, але тільки за умови наявності спільної роботи, спільних цілей і розуміння, як це має відбуватися. Я переконана, що необхідно організувати зустріч із Урядом, щоб переказати їм наше занепокоєння, а також наше бажання співпрацювати надалі, але співпрацювати ефективно, а не формально”, – зауважила Валерія Лутковська.

У свою чергу, Аркадій Бущенко звернув увагу, що результати виконання Нацстратегії могли б бути ще більш песимістичнішими, якби протягом року не було активного і видимого для уряду моніторингу виконання Плану дій.

“Значна частина успіху у виконанні Стратегії зумовлена активною позицією громадських організацій і Офісу Омбудсмана. Стратегія – це важливий адвокаційний документ, яким ми будемо послуговуватися для просування важливих змін в українському суспільстві. І якщо на цьому шляху Стратегія потребуватиме корекції, ми готові доповнювати її і актуалізувати до нових викликів у державі”, – зауважив він.

Національна стратегія у сфері прав людини ‒ це системний документ, покликаний інтегрувати цінності прав людини в різні сфери державної політики. Документ затвердив президент України Петро Порошенко своїм указом від 25 серпня 2015 року №501/2015. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter