Уповноважений президента з прав дитини лякає українців гей-родинами

Дата: 28 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба вдався до гомофобії в дописі на власній сторінці у фейсбуку, порівнявши ЛГБТ-родини з ґвалтівниками та назвавши їх однією із загроз сурогатного материнства. 

Допис Кулеба опублікував 28 травня. 

Допис, який Кулеба назвав “Сурогатне материнство – шанс для батьків чи торгівля людьми”, з’явився на його сторінці, вочевидь, як продовження реакції на ситуацію, яка нещодавно відбулася в одному з готелів Києва. Там 46 немовлят, які народили сурогатні матері для пар з-за кордону, застрягли через закриття кордонів. Історія привернула увагу багатьох медіа, а також Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової. 

Уповноважений Зеленського з прав дитини пропонував заборонити сурогатне материнство, яке, на його думку, сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Кулеба розповідає, що після звернення стосовно заборони нібито отримав велику кількість повідомлень щодо того, що сурогатне материнство – це можливість, це технології, які дають людям шанс.

“Реклама СМ, яка сьогодні всюди, “кричить” нам про радісних батьків і щасливі сім’ї. Але вона не говорить нам про те, хто насправді ховається за красивим рекламним буклетом. Є випадки, коли сім’ї – фіктивні, коли “подружжям” можуть виявитись і гомосексуальні пари, і ґвалтівники. Вона не говорить про те, що Україна взагалі не може контролювати, що стається з дітьми, яких вивозять за кордон. Про ставлення до самої жінки – адже, по суті, це експлуатація жінки. Рабство, на яке вона погоджується через бідність. І ніколи б не погодилася, якби не заробіток”, – наводить аргументи на підтвердження своєї думки Кулеба. 

Сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей.

Сурогатне материнство в Україні неврегульоване і порушує права дітей. Комерціалізація і дозвіл отримувати таку «послугу» в Україні сприяє безконтрольному продажу українських дітей за кордон. Ситуація з немовлятами в готелі, яка набула розголосу – ще раз показує безправність дітей, народжених сурогатними матерями. Народження дитини далеко від матері є неприроднім. У такий спосіб Україна просто стає міжнародним онлайн-магазином з немовлятами. І реальну кількість таких дітей, яких «постачає» Україна таким чином, ми не знаємо. Жодна держава не зобов’язана «забезпечити» сім’ю дитиною (тим більш іноземну). Проте кожна дитина має невід’ємне право на сім’ю. І в цьому контексті опускається поняття «матері», яка народила дитину, але не є її генетичною матір’ю. Діти, які сьогодні знаходяться в готелі фактично мають біологічних матерів, які знаходяться в Україні. Але за умови організації процесу сурогатного материнства вони наразі залишилися без батьків. Як генетичних, так і біологічних.Сурогатне материнство – це експлуатація жінок з метою отримання доходу приватним бізнесом і задоволення потреб дорослих. Але воно є таким, що порушує права дитини. Ще в 1991 році представники однієї з палат парламенту Німеччини заявляли, що сурогатне материнство суперечить правам дитини, зокрема не беруться до уваги зв'язки між дитиною та матір'ю, яка її виношує. І вилучення дитини в біологічної матері може мати негативні наслідки. Я категорично проти комерційного сурогатного материнства, це об’єктивізація дитини і позиціювання її як товару.

Опубліковано Микола Кулеба Четвер, 14 травня 2020 р.

Позбавленими правового сенсу і здорового глузду назвав логіку Кулеби щодо питання ЛГБТ-батьківства координатор з політики та законодавства Національного ЧСЧ Святослав Шеремет у коментарі ZMINA. Він нагадав, що Україна як держава за замовчуванням дозволяє батьківство і материнство, незалежно від сексуальної орієнтації

“У разі сурогатного материнства дитина має генетичний зв’язок із батьком. Водночас немає значення, з ким батько сформував свої партнерські стосунки. Бажання мати дитину, виховати її, мати продовження свого роду та залишити по собі спадкоємця настільки ж природне, як і саме бажання жити. Тому в історії з подружжями, які складаються з двох осіб однієї документальної статі, питання лише в тому, які права та зобов’язання щодо дитини здобуває (чи не здобуває) другий партнер, який не є біологічним батьком”, – каже Шеремет.

Україна дозволяє індивідуальне всиновлення та вдочеріння, і певна сексуальна орієнтація не належить до числа легітимних обмежень у цьому праві. Шеремет упевнений, що завдання держави не в ліквідації опції сурогатного материнства, а в регулюванні цього явища.

“У цьому сенсі дитина є безцінним даром, а предметом купівлі-продажу виступає висококваліфікований комплекс заходів і послуг із забезпечення здорової вагітності, нормальних пологів плюс фахового правового супроводу. Усувайте на цьому шляху правові колізії, а не ставте додаткові бар’єри на шляху самого життя”, – підсумовує він. 

На думку експерта Правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” Андрія Кравчука, слова Кулеби є виявом гомофобії, притаманної українському суспільству. 

“Гомофобія почала знижуватись, але стереотипи досі дуже поширені. Для Кулеби це, ймовірно, є неприйнятним, але одностатеві сім’ї існують в Україні й у світі. Нехай він розповість (про свої погляди. – Ред.) прем’єр-міністрам Люксембургу та Ірландії або очільниці уряду в Сербії, яка нещодавно народила з партнеркою дитину. Ми рахуємося з тим, що подібні погляди існують, але сумно, що їх сповідує та відкрито транслює державний посадовець”, – каже він.

У коментарі ZMINA Кравчук нагадав, що Україна взяла на себе зобов’язання боротися, зокрема, з гомофобією, а один з методів боротьби полягає в утриманні від гомофобних заяв та їхньому засудженні. Саме тому центр “Наш світ” планує звернутися до Кулеби, щоб той роз’яснив своє ставлення до питання ЛГБТ-родин, а саме, що поганого він бачить в одностатевих сім’ях та тому, що люди, зокрема українці, народжують і виховують дітей у таких сім’ях.

Нагадаємо, що минулого року на сайті офіційного інтернет-представництва президента зареєстрували електронну петицію щодо легалізації в Україні цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар. У квітні цього року Омбудсман рекомендувала розробити та подати на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроєкт.

Як відомо, досі у своїй країні ЛГБТ-українці стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті. Хоча більшість громадян доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але в більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. За словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter