Українська гей-пара виграла справу у ЄСПЛ: неможливість укласти шлюб в Україні визнали порушенням прав людини

Дата: 01 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушення Україною права одностатевої пари, яка не може укласти шлюб в країні й стикається з дискримінацією. 

Рішення опублікували на сайті суду. 

Свої права у суді відстоювала пара Андрія Маймулахіна та Андрія Марківа.

Чоловіки понад 10 років живуть разом, однак через прогалини в законодавстві не можуть зареєструвати шлюб, а відповідно, позбавлені низки прав. Вони, як і тисячі інших гомосексуальних пар, не можуть розв’язувати питання спадщини, користуватись спільно надбаним майном або розподіляти його в разі розлучення. Не мають партнери й права ухвалювати медичних рішень за кохану людину. 

“У нас є спільна власність, взаємна підтримка та турбота, наші улюблені тварини, зобов’язання один перед одним та взаємна відповідальність. Ми ділимо всі радощі та негаразди як будь-яка сім’я, але в очах держави – ми два окремих чоловіки, які не мають нічого спільного, взаємних прав та обов’язків. Ми не згодні з цим”, – розповідав Маймулахін.

Правники не перший рік казали, що у цій справі Україні буде дуже важко заперечувати дискримінацію, бо у ЄСПЛ є розвинута практика подібних рішень проти Італії та Греції. Ба більше, наприкінці 2021-го Верховний Суд ЄС постановив, що одностатевих батьків та їхніх дітей повинні визнавати сім’ями в усіх країнах-членах ЄС, куди рухається Україна. 

У справі Маймулахіна та Марківа ЄСПЛ визнав порушення статті 14 у взаємозв’язку зі статтею 8 Конвенції, уточнюють захисники пари з Української гельсінської спілки з прав людини. Кожному із заявників присудили по 5 тисяч євро компенсації. 

Влада в Україні мала розв’язати питання з визнанням одностатевих пар ще до 2020 року, адже відповідний пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, підписаний тодішнім президентом Петром Порошенком

Однак посадовці відмовлялись це робити, посилаючись на низку гомофобних петицій від обласних рад, депутати яких вимагали взагалі позбавити прав ЛГБТ-співгромадян. Розробити законопроєкт про легалізацію цивільних партнерств, які є альтернативою шлюбу, декілька років поспіль марно закликала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Учасники Маршу рівності у Києві у 2019 році. Фото: ZMINA

Нині на розгляді Верховної Ради є законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Втім, у Міноборони досі не вірять, що в армії є тисячі ЛГБТ-людей. Через це військовим доводиться проводити спеціальні зустрічі з посадовцями, щоб пояснити, чому їм потрібні цивільні партнерства. 

Нагадаємо, що, окрім неможливості укладати шлюб в Україні, ЛГБТ-українці ще й стикаються зі злочинами на ґрунті ненависті, які правоохоронці розслідують неохоче. 

Нещодавно у Києві п’ятеро невідомих напали на художника Даніеля Скрипника, назвавши його п***ром. Це не перший такий випадок у столиці, а якщо казати про всю Україну, то подібні напади, серед яких є зґвалтування та катування, трапляються у різних регіонах, наприклад, у Львові, ХмельницькомуЖитомирі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter