Рада хоче дозволити чоловікам брати декретну відпустку на рівні з жінками

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 3695, яким надали чоловікам право на рівні з жінкою брати декретну відпустку.

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Ініціативу запровадити новий вид відпустки для чоловіків у зв’язку з народженням дитини тривалістю до 14 днів до парламенту внесла ще пів року тому група депутатів та депутаток, зокрема Марина Бардіна. За її словами, проголосувавши за відповідні зміни, депутати зрівняли права жінок та чоловіків на батьківство, адже в чинному законодавстві право батька на відпустку для догляду за дитиною розуміється як “похідне” від права матері.

Сьогодні, зокрема, в Норвегії надають два тижні додаткової повністю оплачуваної відпустки батькові, а в Ісландії чоловік, у якого народилася дитина, може отримати відпустку на три місяці нарівні з жінкою. Мають право провести до двох тижнів із дитиною зі збереженням зарплати до 90% й батьки у Великобританії, а в Португалії закон зобов’язує батька провести з дитиною п’ять днів в оплачуваній декретній відпустці.

Відпустка і належні виплати як для жінок, так і для чоловіків, на думку деяких експертів, підпадають під дію статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, оскільки вони сприяють сімейному життю і неодмінно впливають на спосіб, у який воно організоване. Вісім років тому і Європейський суд з прав людини в справі “Костянтин Маркін проти Росії” постановив, що чоловіки перебувають в аналогічному з жінками становищі щодо відпустки з догляду за дитиною і належних виплат.

“Трудове законодавство надає цілий ряд нібито “пільг” для жінок, які насправді ще більше посилюють нерівність. Мова йде про скорочену тривалість робочого часу та додаткові дні відпустки для жінок із дітьми. Хоча для чоловіків, які так само є батьками й виховують дітей з інвалідністю або малолітню дитину, такі пільги не передбачені”, – пояснює Бардіна на своїй сторінці у фейсбуку. 

Водночас, як показують дослідження, в українських компаніях не готові відпускати чоловіків у декрет та на лікарняний з дитиною. Працівники різних компаній вважають, що від чоловіків більше залежать результати загальної роботи, тож їхня відсутність значно вплине на робочий процес. Водночас жінкам, які повертаються з декрету, складно знайти роботу, а тому в регіонах активісти запускають локальні ініціативи з підтримки молодих матерів. 

Нещодавно Україна отримала офіційний статус учасниці “Партнерства Біарріц” – ініціативи лідерів країн G7 покликаної посилити дії щодо досягнення ґендерної рівності. Підтриманий парламентарями в першому читанні законопроєкт, за словами депутатки Бардіної, внесли саме в межах цієї програми.

Нагадаємо, що цього року в Україні на 14,5% зріс розмір декретних виплат, а відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами зараховуватимуть до вислуги у званні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter