Українці розділились у питанні про відновлення водопостачання в Крим – опитування

Дата: 05 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Українці розділились у питанні відновлення водопостачання до тимчасово окупованого Криму. 

Про це свідчать результати соціологічного опитування компанії “Info Sapiens” на замовлення Школи політичної науки Національного університету “Києво-Могилянська академія” за фінансової підтримки посольства Швеції в Україні. 

За відновлення виступають 19% опитаних, частково за такий крок виступили 14,1%. Категорично проти – 28% та частково не схвалюють майже 8%. Третина не визначилась із відповіддю. 

Соціологи поцікавилися цим питанням в українців у контексті певних сценаріїв. 38% опитаних вважають, що воду на окуповану територію не можна подавати за жодних умов. Майже 17% припускають це в обмін на реальні кроки з врегулювання воєнної ситуації на Донбасі. 16,2% респондентів вважають, що необхідно відновити водопостачання задля економічної вигоди, а 13,1% виступили за відновлення без жодних умов. 16% опитаних відмовилися відповідати на запитання.

Менеджерка адвокації з прав людини ZMINA Альона Луньова наголошує, що це єдина дієва санкція України проти Росії, яка змушує її обмірковувати свої дії.

“Росія робитиме все можливе, щоб примусити Україну відновити водопостачання. Але є деякі питання, на які в суспільства одна думка, а цивілізована держава не може чинити за волею більшості. Одне з цих питань – смертна кара. Держава не може вдатися до такого політичного рішення через свої зобов’язання та цінність людського життя. Я не вважаю, що всі дані соціологічних опитувань мають лягати на стіл міністра для ухвалення рішень. Відновлення водопостачання – це загальна лінія держави, якою ми не можемо поступатися”, – прокоментувала вона.   

Соціологи проводили дослідження на підконтрольній Україні території з 5 до 24 березня 2020 року включно, опитавши 1 000 повнолітніх осіб. Статистична похибка – не більш ніж 3,4%.

Нагадаємо, питання відновлення постачання води в окупований Крим порушували депутат від “Слуги народу” Давід Арахамія та чинний прем’єр-міністр Денис Шмигаль. 

До прикладу, на ідею народного депутата обміняти подавання води до Криму на повне виведення російських військ з Донбасу відреагували в Кремлі. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков, зазначив, що Крим “не може бути об’єктом будь-яких обмінів”, адже “це російський регіон, і в межах наявних програм розвитку забезпечується й водопостачання цього регіону”. Він додав, що Донбас – це внутрішньоукраїнська проблема.

Україна остаточно припинила подавання води в Крим через Північно-Кримський канал з травня 2014 року, незабаром після анексії українського півострова Росією.

Восени 2019 року очільник бюджетного комітету ВР Юрій Аристов (“Слуга народу”) у коментарі програмі “Схеми” (проєкт “Радіо Свобода”) визнав, що під час формування бюджету обговорювалась ідея продавати воду в анексований Росією Крим.

У відповідь на це голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що продаж води в анексований Крим означатиме здавання позицій щодо деокупації півострова.

4 лютого 2020 року постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич офіційно спростував повідомлення про те, що українська влада нібито готується знову відновити постачання води до Криму.

У лютому голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини Дмитро Лубінець назвав спекуляції довкола відновлення водопостачання “спробою торгувати громадянами України, які для держави всі є рівними та мають однакове право на захист своїх інтересів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter