Українців просять вимагати звільнення журналіста, якого вже 15 років утримують за ґратами

Дата: 16 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Amnesty International просить надсилати листи президенту Узбекістану Ісламу Карімову з вимогою звільнити журналіста Мухаммада Бекжанова, якого найдовше в світі тримають за ґратами з політичних мотивів.

Як повідомляє правозахисна організація, журналіст писав про економічні проблеми та порушення прав людини в Узбекистані.

Теракт у Ташкенті, що стався у 1999 році, дав привід владі Узбекистану для сотень свавільних арештів. Серед затриманих був і Мухаммад Бекжанов, котрого звинуватили у вчиненні “злочинів проти держави”.

У 1999 році журналіста силою повернули з України, де він шукав прихисток від політичних переслідувань. Працівники спецслужб Узбекистану катували його та вибили зізнання, зокрема, у посяганні на життя президента Узбекистану та на конституційний лад.

Протягом тривалого часу чоловіка били кийками, душили, застосовували електрошок. Аби лише припинити нестерпні тортури, він підписав зізнання.

На суді Мухаммад відмовився від свідчень, але суд цю заяву про тортури до уваги не взяв. Адвокатам журналіста було надано всього лише 40 хвилин на захист. Суддя ув’язнив журналіста на 15 років.

У лютому 2012 року Мухаммада мали звільнити, але натомість засудили додатково до 4 років та 8 місяців за нібито порушення тюремних правил. Нині він є одним з найдовше утримуваних за ґратами журналістів у світі.

Родина Мухаммада Бекжанова звертається до світової спільноти із закликом допомогти.

Зразок листа знаходиться за цим посиланням.

Як повідомлялось раніше, в Узбекистані заборонили політологію через “ненауковість”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter