Україна могла б сама розслідувати участь в ІДІЛ екстрадованого до Росії Тумгоєва – експертка

Дата: 02 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Згідно з нормами міжнародного права, Україна могла сама розслідувати підозру в участі Тимура Тумгоєва в “Ісламській державі” і не екстрадувати його до Росії, де до нього могли б застосовувати тортури.

Це випливає з презентації іноземним журналістам у Києві від Віолети Вагнер, менеджерки проектів базованої у Відні міжнародної організації “Міжнародний центр з розвитку міграційної політики” (ICMPD).

Віолета Вагнер

“У багатьох країнах є відділи, які досліджують стан прав людини в країнах походження шукачів притулку. Перед екстрадицією країна повинна встановити ступінь небезпеки застосування тортур (або іншого виду переслідування чи порушення прав людини) в тій державі, куди видається особа – прохач притулку”, – пояснює Віолета Вагнер.

“Якщо така ймовірність обґрунтована фактами, то, згідно з нормами міжнародного права, таку особу не можна видворяти. Однак міжнародне право дозволяє переслідувати її за законом у країні, де людина перебуває. Це відбувається відповідно до принципу aut dedere aut judicare (лат. або видай, або засуди). Крім того, в тому випадку, якщо людина скоїла злочин проти людяності або воєнний злочин, то її повинні передати до Міжнародного кримінального суду в Гаазі або в будь-який інший міжнародний суд, де вона повинна понести відповідальність”, – додала вона.

Нагадаємо, 12 вересня 2018 року бійця батальйону імені Шейха Мансура, уродженця Інгушетії (Росія) Тимура Тумгоєва екстрадували до Російської Федерації. Цю інформацію підтвердив Борис Захаров, представник Харківської правозахисної групи, яка юридично супроводжувала справу Тумгоєва. Він каже, що півтора року тому Комітет ООН з прав людини заборонив його передання Росії.

Росія звинувачує Тимура Тумгоєва в участі в боях на боці незаконного формування “Ісламська держава”.

Борис Захаров

“Півтора року тому ми отримали заборону комітету на його видачу. Після цього Україна повинна була відправити всі необхідні матеріали в комітет, повинна була відбутися комунікація. І до остаточних висновків комітету його не мали права видавати. Відповідно, оскільки наші адвокати не отримували жодних документів про цю комунікацію, заборона не могла бути знята”, – сказав правозахисник.

За його словами, напередодні Тумгоєва затримували в Києві та Харкові нібито через протерміновану довідку шукача притулку.

“Там його затримали, обдурили його адвоката – сказали, що Тумгоєва везуть у Державну міграційну службу. Він передав речі адвокату, а його взяли і по-зрадницькому вивезли в Росію. Це перший випадок, коли Україна видає державі-агресору свого бійця”, – констатував Борис Захаров.

17 вересня сім правоохоронців дістали поранення під час демонстрації за звільнення заступника генпрокурора Євгена Єніна, який підписав наказ про екстрадицію Тумгоєва. Протестувальники намагалися потрапити в будівлю Генпрокуратури.

У вересні генеральний прокурор України Юрій Луценко з посиланням на СБУ повідомив, що Тумгоев менше тижня був за 30 км від Маріуполя (Донецька область) на підконтрольній Києву території.

“Я сумніваюся в його участі в АТО, тому що указ президента України врегулював питання іноземних бійців. Вони беруть участь виключно на підставі контракту зі Збройними силами України”, – сказав Юрій Луценко. Під час брифінгу він кілька разів підкреслив, що “не можна перетворювати Україну на відстійник для кримінальних елементів з Росії”.

За словами прес-секретаря генпрокурора Лариси Сарган, Тимур Тумгоєв програв вісім судів в Україні.

“Крім того, ЄСПЛ двічі знайомився з усіма матеріалами справи і відмовив йому в клопотанні про застосування статті 39. Це підтвердило відсутність підстав вважати, що Тумгоев переслідується на політичному, етнічному або релігійному ґрунті. Звернення Верховного комісара ООН з прав людини в Україні має тільки рекомендаційний характер (на відміну від статті 39 ЄСПЛ). За півтора року з моменту першого звернення офіс ВК ООН не виявляв більше жодної зацікавленості до долі Тумгоєва”, – заявила вона.

Тимур Тумгоєв

20 вересня видання “Цензор.нет” повідомило про зустріч командира 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрія Гергерта, командира чеченського добровольчого загону імені шейха Мансура Мусліма з генпрокурором Юрієм Луценком, представниками СБУ і МВС у справі Тимура Тумгоєва. Після неї генеральна інспекція Генпрокуратури почала розслідування кримінальних правопорушень з боку ГПУ, СБУ і МВС України, які призвели до видавання Тумгоєва. На час розслідування прокурор Євген Єнін відсторонений від обійманої посади.

За словами головного редактора “Цензор.нет” Юрія Бутусова, у справі Тумгоєва немає документів, які б підтверджували його участь в ІДІЛ.

“Є запит Інтерполу, написаний ФСБ РФ, і все. І на цій підставі “терориста” Тумгоєва тримали рік у слідчому ізоляторі і тепер ось видали”, – написав він на своїй сторінці у Facebook. Він також вказав на процесуальні порушення з боку начальника відділу прокуратури Харківської області, який не повідомив адвокату Тумгоєва про його видавання в Росію, зірвавши таким чином розгляд касації на рішення апеляційного суду.

Тим часом 6 жовтня “Кавказ.Реалії” повідомив про побиття Тимура Тумгоєва під час етапування в СІЗО №3 міста Білгород. ЗМІ з посиланням на співробітника благодійної організації Vayfond (Швеція) і родичів Тумгоєва повідомило, що він частково втратив пам’ять.

Зараз Тимур Тумгоєв перебуває в СІЗО Владикавказа №6.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter