Як бойовиків-сепаратистів змусити мирно здати зброю – депутат навів досвід Колумбії

Дата: 09 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Україні бракує комунікативної стратегії зі своїми громадянами, які беруть участь у незаконних збройних формуваннях Донеччини та Луганщини. 

Таку думку під час круглого столу “Перехідне правосуддя, демілітаризація, сталий мир: досвід Колумбії для України” озвучив Олексій Рябчин, депутат Верховної Ради від фракції “Батьківщина”. 

Олексій Рябчин

“Україна програє боротьбу за серця та розум людей на Донбасі. У нас є значний потенціал проактивної політики, в якому ми недопрацьовуємо. У Колумбії була така ж сама програма, як в Україні від СБУ – “На тебе чекають вдома”. У межах цієї програми СБУ допомагає людям, які не вчинили тяжких злочинів, декриміналізуватись і почати жити з початку”, – цитує політика кореспондент Центру інформації про права людини. 

Він навів один із колумбійських прикладів комунікації з учасниками повстанського угруповання “ФАРК”.  

За його словами, у колумбійського уряду була військова, політична, правова стратегії, та бракувало комунікативної. Тоді уряд звернувся до компанії, яка допомогла їм зробити таку стратегію, що підсилила повідомлення для герільяз (партизани – ред.) у джунглях, аби спонукати їх залишити зброю. 

Олексій Рябчин повідомив, що на Різдво найменше людей доєднувалося до лав ФАРК і разом з тим багато герільяз кидали зброю. Вони вирішили питання Різдва підсилити комунікативними стратегіями, назвавши це операцією “Різдво”. 

Представники уряду прикрасили дев’ять 22-метрових дерев на території, контрольваній “герільяз”, встановили датчики руху і лишили напис: “Якщо Різдво прийшло у джунглі, ти можеш повернутися додому. Здай зброю. На Різдво все можливо!” Коли бойовики пересувалися джунглями, дерева почали горіти гірляндами. Учасники ФАРК після демобілізації казали, що прийняти рішення їм допомогли різдвяні дерева. Таких людей було близько 600. 

“Ця історія потрапила у світові медіа, і це показало, що проактивна політика колумбійського уряду дбає про людей. Таким чином вони змогли у світі прокомунікувати себе у позитивному сенсі, а ми комунікуємо, коли є негативні приводи”, – каже Олексій Рябчин і додає, що комунікативні стратегії в Україні можуть не працювати, коли уряд не дбає про своїх громадян, наприклад, не сплачуючи переселенцям їхні пенсії.

Як відомо, збройне крило Комуністичної партії в Колумбії утворилось у 1964 році. Відтоді в країні тривала громадянська війна.

До 2002 року чисельність ФАРК сягнула 200 тисяч осіб, угруповання контролювало третину країни.

За 50 років конфлікт забрав життя понад 220 тисяч колумбійців і змусив кілька мільйонів осіб залишити свої будинки. Наразі внаслідок збройного конфлікту безвісти зниклими вважаються чотири тисячі колумбійців.    

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter