Україна не виконала зобов’язань щодо виплат пенсій переселенцям, як того просили в Раді Європи – правозахисники

Дата: 30 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Восени поточного року спливає дворічний термін, який Комітет міністрів Ради Європи дав уряду України на вирішення проблеми невиконання судових рішень, що стосуються невиплат пенсій переселенцям. 

Про це розповіли правозахисники з Української Гельсінської спілки з прав людини. 

На сьогодні проблема виплати пенсій ВПО, як розповідають правозахисники, ділиться для людей на кілька дрібніших. 

“Спочатку вони мають довести в суді, що заслуговують на пенсію. Потім мають втримати її, адже може нагрянути перевірка, хоч їх уже і визнали незаконними. Та якщо переселенець максимально дотримується всіх правил і має рішення суду – немає гарантії, що його виконають. Саме остання проблема набула широкого поширення, і від неї страждають сотні ВПО”, – зазначають в організації. 

Дослідники проблеми кажуть, що невиконання судових рішень проти держави є системною проблемою в Україні, на яку вже багато років звертає увагу Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). Показовим у цьому питанні є рішення у справі “Бурмич та інші проти України” від 2017 року. У ньому українську владу зобов’язують створити ефективний механізм виконання таких судових рішень.

У рішенні ЄСПЛ також зазначив, що ідентифікував системну проблему, констатував порушення права на справедливий суд і надав вказівки щодо заходів, які слід вжити Україні, а тому нові скарги з питання невиплати пенсій ВПЛ судді передаватимуть одразу до Комітету міністрів Ради Європи. 

“На жаль, за цей час державою не було досягнуто прогресу. Зокрема, не було ухвалено жодних змін до законодавства, які хоча б частково були спрямовані на покращення ситуації з виплатою пенсій ВПО. Більш того, за цей час виникли нові проблеми, які пов’язані з реалізацією соціальних прав переселенців, які можуть тільки поглибити складність ситуації”, – стверджують правозахисники. 

Наразі УГСПЛ підготувала і надіслала подання до Комітету міністрів Ради Європи, де розповіла про виклики і загрози, які стоять перед Україною у зв’язку з масовим невиконанням судових рішень, що стосуються ВПО. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter