Україна на вимогу Баку затримала опозиційного азербайджанського журналіста

Дата: 17 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Українські прикордонники 14 жовтня затримали в аеропорту “Бориспіль” опозиційного азербайджанського журналіста, співробітника супутникового телеканалу “Туран ТВ” Фікрета Гусейнлі, який вже є громадянином Нідерландів.

Фото Фейсбук Фікрет Гусейнлі

За інформацією проекту “Без кордонів”, журналіста затримали близько 11 ранку під час проходження контролю для посадки на рейс 411 Київ-Дюссельдорф, на виїзді з України на підставі міжурядового запиту з Азербайджану.

Це підтвердив, зокрема, азербайджанський активіст і опозиціонер Ялчин Гахраманогли, який відвідав затриманого журналіста у відділку поліції. За його словами, до України Фікрет Гусейнлі прибув 7 жовтня, пройшовши прикордонний контроль без жодних проблем.

Як зазначив координатор “Без кордонів” Максим Буткевич, щонайменше до вівторка журналіста утримуватимуть в ІТТ міста Переяслав-Хмельницький під Києвом.  Потім має бути вирішене питання щодо застосування обмежувального заходу на час розгляду вимоги Азербайджану про екстрадицію. Це розглядатиме Бориспільський міськрайонний суд.

Буткевич також додав, що МЗС Нідерландів поінформоване про ситуацію.

Як повідомляє азербайджанське видання Contact, Фікрет Гусейнлі був співробітником опозиційної газети “Азадлиг”. Його побили невідомі в масках в селищі Патамдар Баку в березні 2006 року, в результаті чого Гусейнлі отримав тяжкі тілесні ушкодження. На початку 2008 року він емігрував з Азербайджану.

Після цього Гусейнлі активно брав участь в діяльності політеміграції в Європі. B останнім часом співпрацював з супутниковим опозиційним до азербайджанської влади телеканалом TuranTV, який віщає з Європи.

“Україна, яка бореться за європейське майбутнє і в цілому регіоні тримає кордон скочування до авторитаризму, є загрозою для незалежних журналістів з Узбекистану та Азербайджану. Зараз в місцях позбавлення волі перебувають два журналіста, які українська влада може видати для розправи недемократичним режимам цих двох країн”, – прокометувала ситуацію із затриманнями журналістів голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

Нагадаємо, Солом’янський районний суд Києва 25 вересня заарештував на 40 діб журналіста з Узбекистану Нарзулло Охунжонова, який попросив притулку в Україні через загрозу політичних переслідувань на батьківщині.

Журналіст прибув до України 20 жовтня з дружиною та п’ятьма дітьми.

Українська влада затримала Охунжонова за міжнародним ордером на арешт 20 вересня, коли він з сім’єю прибув до України з Туреччини. Узбекистан подав міжнародний ордер на Охунжонова за звинуваченням у шахрайстві.

До рішення суду  Охунжонов перебував в ізоляторі тимчасового утримання в Києві. Зараз його перевели у СІЗО Києва і Київської області.

За інформацією Комітету із захисту журналістів, Охунжонов у своїх матеріалах критикував “авторитарну владу Узбекистану”, його статті публікуються в різних інтернет-виданнях, включаючи BBC.

Призначений на 9 жовтня розгляд скарги на тримання під вартою Нарзулло Охунжонова в Апеляційному суді Києва не відбувся. Засідання перенесено на 19 жовтня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter