Україна може отримати мільйони скарг до ЄСПЛ через мораторій на землю

Дата: 20 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Близько семи мільйонів українців можуть поскаржитися до ЄСПЛ через заборону на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Про це розказала суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська в інтерв’ю “Європейській правді”.

У травні цього року ЄСПЛ визнав, що заборона на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні порушує Європейську конвенцію з прав людини. Це рішення суд ухвалив у справі “Зеленчук та Цицюра проти України”.

Судді стверджували, що жодна країна, яка входить до Ради Європи, не має такої заборони.

“Уряд стверджував, що цей крок перешкодить концентрації землі в декількох руках, зупинить збіднення людей у сільській місцевості та забезпечить, щоб земля і надалі оброблялася. Однак суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників. Також незрозуміло, чому не такі жорсткі обмежувальні заходи були б менш ефективними для досягнення тих самих цілей”,йшлось у рішенні.

Трохи згодом в Україні з’явилася коаліція за скасування мораторію на продаж землі. Активісти вимагають від української влади скасувати мораторій з 1 січня 2019 року.

За словами Юдківської, наразі в Європі немає вимоги “повністю скасувати мораторій уже завтра”.

“Держава має щось зробити для семи мільйонів своїх громадян, щоб не допустити подальшого порушення їхнього права власності. Я не хочу навіть уявляти цього моменту (коли українці подаватимуть скарги до ЄСПЛ – ред.). Тому розраховую, що держава буде діяти добросовісно і ми цього уникнемо: мораторій якимось чином буде змінений і більше не означатиме абсолютно непропорційного втручання держави у право власності індивідуума”, – зазначила суддя.

Вона підкреслила, що ЄСПЛ, визнавши мораторій таким, що порушує право на власність, у своєму рішенні чітко не визначив можливості призначення грошових компенсацій. Водночас у листопаді начальниця Управління координації виконання рішень Європейського суду з прав людини та інформування Комітету міністрів Ради Європи Аліcа Пєтухова повідомила, що ЄСПЛ перейде до призначення грошової компенсації – від двох до 75 тисяч євро для одного позивача, залежно від оцінки кожного конкретного позову, якщо проблема мораторію на землю не буде вирішена вчасно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter