Україна має ухвалити план дій із захисту журналістів – Європейська федерація журналістів

Дата: 29 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Уряд України має ухвалити національний план дій щодо захисту журналістів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив генеральний секретар організації Рікардо Гутьєррес, передає “Українська правда”. 

За його словами, починаючи з 2015 року в Україні погіршилася ситуація зі свободою слова. Гутьєррес закликав владу започаткувати план дій щодо безпеки журналістів разом з усіма відповідними зацікавленими сторонами.

Також генсек федерації нагадав про основні порушення свободи слова в Україні, в тому числі вбивства працівників медіа.

“У 2015 році ми повідомили про вбивство журналіста Олеся Бузини в Києві. У 2016 році ми повідомили про вбивство білоруського журналіста Павла Шеремета від вибуху автомобіля. Українські органи влади все ще не висунули нікому обвинувачення та не заарештували нікого за підозрою у вбивстві Шеремета, але журналісти-розслідувачі виявили, що агент СБУ перебував біля будинку Шеремета в ніч, коли до його машини заклали вибухівку. Крім Бузини та Шеремета, все ще відкриті справи, пов’язані з убивствами журналістів: Георгія Гонгадзе, В’ячеслава Веремія, Олександра Кучинського, Андреа Рочеллі та Андрія Миронова”, – написав він.

Гутьєррес зауважив, що безкарність щодо вбивства журналістів є проблемою в країні, а також закликав звільнити всіх затриманих журналістів в Україні: Станіслава Асєєва, якого утримують на Донбасі, Дмитра Васильцева та Євгена Тимоніна, засуджених до 9 років позбавлення волі за сепаратизм, та журналіста “РИА Новости Украина” Кирила Вишинського, обвинуваченого в державній зраді.

Генеральний секретар федерації згадав переслідування та залякування журналістів і засудив інсценування вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка.

“Ми очікуємо від української влади повної прозорості щодо цієї операції. Вони ще не пояснили, чому саме потрібно було інсценувати вбивство. Натомість видно, що Україна сильно підірвала свій авторитет і авторитет журналістів у всьому світі. На наш погляд, це безвідповідальний вчинок, але це також неповага до справжніх жертв: Кім Валль, Дафни Каруани Галіції, Яна Кучака та багатьох інших”, – зауважив він. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter