У Замковій виправній колонії в’язні порізали собі руки на очах у моніторингової групи

Дата: 20 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

На Хмельниччині четверо в’язнів Замкової виправної колонії № 58, які утримувалися в штрафних приміщеннях, нанесли собі порізи на руках безпосередньо під час візиту моніторингової групи Національного превентивного механізму.

Як повідомили у прес-службі Уповноваженого Верховної ради з прав людини, такий вчинок останні пояснили необхідністю привернути увагу до проблем їхнього утримання.

Монітори відвідали колонію 16 грудня. Ця  установа була обрана через численні звернення засуджених щодо порушення їхніх прав працівниками колонії.

Про конкретні факти порушень в’язні розповіли моніторам під час проведення особистого прийому. Зі слів засуджених, для представників адміністрації цієї установи характерні нетактовна та груба поведінка щодо ув’язнених, зловживання дисциплінарним впливом у вигляді переведення останніх до дільниці посиленого контролю або штрафних приміщень, ізольоване тримання у непристосованих приміщеннях окремих засуджених, до яких застосовується фізична сила або спеціальні засоби.

При цьому, учасниками візиту дійсно були виявлені окремо розташовані камери, які, за інформацією керівництва установи, не використовувалися з 2014 року. Однак у вказаних приміщеннях знайдено ознаки тривалого перебування людей, а також упаковки від продуктів харчування та відомчі газети з датами друку – серпень-жовтень 2016 року. 

Також засуджені скаржилися моніторинговій групі на незадовільну якість харчування, незаконний перегляд адміністрацією кореспонденції, яка не підлягає такому перегляду, низький рівень оплати праці засуджених, примус до надання благодійної допомоги установі, а також неякісне надання правової допомоги з боку представників місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Практично всі в’язні висловлювали занепокоєння стосовно можливих репресій з боку адміністрації установи за спілкування з моніторами.

Учасники моніторингового візиту виявили умови тримання в’язнів в установі, які не у повній мірі відповідають встановленим вимогам. У камерах штрафних приміщень, у яких утримуються порушники режиму, не було встановлено бачків із питною кип’яченою водою, температура в них не перевищувала 12°C, рівень природнього та штучного освітлення був недостатнім. Одна із одномісних камер мала загальну площу лише 3,7 м2 (з урахуванням санвузла), що є порушенням визначеної законодавством норми житлової площі. Сантехніка у вказаних приміщеннях застаріла та потребує заміни.

Факт недотримання норми житлової площі мав місце і в житловому приміщенні для в’язнів, де на 10 осіб припадало лише 34 м2. У деяких таких приміщеннях стіни та стеля були уражені грибком та плямами. Крім цього, засуджені скаржилися на наявність у житлових і штрафних приміщеннях мишей та пацюків.

На даний час в установі не розпочато процес укладання строкових трудових договорів між засудженими і виправною колонією, що свідчить про порушення статті 118 Кримінально-виконавчого кодексу України.

В ході візиту моніторинговою групою були виявлені факти порушення прав засуджених на охорону здоров’я та медичну допомогу. У медичній частині відсутні фізіотерапевтичний кабінет, клінічна лабораторія та необхідна діагностична апаратура (електрокардіограф). Температура повітря у приміщеннях медичної частини не перевищувала 16°С. В установі тривалий час залишається неукомплектованою посада психіатра. Щорічні профілактичні медичні огляди засуджених із залученням відповідних лікарів-спеціалістів, а також заходи щодо інфекційного контролю за туберкульозом в установі не здійснюються. Диспансерний облік засуджених не організований. На осіб, які проходять стаціонарне лікування, медичні картки стаціонарних хворих не оформлюються.

У кабінеті лікаря-терапевта, в якому здійснюється прийом хворих, на шафі була розміщена друкована таблиця з персоніфікованою інформацією про ВІЛ-інфікованих засуджених, що є порушенням конфіденційності інформації про стан здоров’я зазначених осіб.

За результатами візиту звіт для вжиття відповідних заходів реагування буде направлено до Міністерства юстиції України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter