“У вас – два тижні”: громадян просять надавати інформацію про недоброчесність кандидатів до ДБР

Дата: 13 Липня 2018
A+ A- Підписатися

У громадськості лишилось мало часу, аби надати інформацію про недоброчесність кандидатів до Державного бюро розслідувань (ДБР). 

Про це під час круглого столу “Що заважає запуску ДБР” заявив член зовнішньої Конкурсної комісії Денис Монастирський, передає кореспондент Центру інформації про права людини

За його словами, найчутливіші посади у конкурсі – це місця семи керівників територіальних управлінь і трьох слідчих управлінь. За цими посадами лише громадська організація State Watch надала результати вибіркового дослідження кандидатів і було декілька звернень народних депутатів.

“Більше інформації комісії не було надано. Тому прошу у громадськості підтвердження тієї інформації, яка є, бо кандидати спростовували її на співбесідах. Наприклад, вони наводили свої контраргументи, що їх неправомірно звинувачували, що вони були в Україні в той час, коли за дослідженням журналістів були за кордоном. Вони принесли документ Держприкордонної служби”, – сказав Денис Монастирський.

“На сьогодні це золотий шанс, щоб бути почутими комісією. Зрозуміло, що голос громадськості та експертів має бути почутим, але якщо цей голос прозвучить через два тижні, то його вартість буде нульовою”, – додав він. 

Представник комісії повідомив, що, провівши тестування та перевірку кандидатів на поліграфі, конкурсна комісія наступного тижня почне голосування, аби обрати 27 посад керівного складу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державне бюро розслідувань: як працюватиме “українське ФБР” і що гальмує його запуск?

Нагадаємо, Державне бюро розслідувань – це орган досудового розслідування. До його підслідності віднесено всі злочини (окрім підслідних НАБУ), які вчиняються топ-чиновниками, прокурорами, поліцейськими, суддями, і військові злочини (проти встановленого порядку несення військової служби).

Ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини зобов’язує Міністерство юстиції створити ефективну систему розслідування злочинів, пов’язаних із катуваннями, жорстоким, нелюдським поводженням чи покаранням. Громадянська платформа моніторингу виконання Нацстратегії визнала цей захід частково виконаним. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter