У Словаччині 45 тисяч людей вимагали розслідувати вбивство журналіста

Дата: 06 Квітня 2018
A+ A- Підписатися

5 квітня у Братиславі близько 45 тисяч людей вийшли на протест, вимагаючи розслідування вбивств журналіста Яна Кучака та його нареченої Мартіни Кушнірової, а також відставки очільника поліції Тібора Гаспара.

Про це повідомляє Reuters.

Учасники протестів стверджують, що розслідування подвійного вбивства не просувається, а поліція не справляється зі своїми обов’язками. “Новий уряд не зробив нічого, щоб переконати мене, що він буде не такий, як старий”, – сказав один із протестувальників Ян Філіп. Він додав, що злочини, які викривав у своїх статтях Ян Кучак, могли б бути вже розслідувані, проте жодна справа ще не дійшла до суду.

Учасники демонстрації також закликали до змін у законодавстві, які не дозволили б міністру внутрішніх справ назвати наступного керівника поліції. Це, на думку учасників демонстрації, зможе забезпечити неупереджене розслідування вбивства Яна Кучака.

Президент Словаччини Андрей Кіска повторив свій заклик до Тібора Гаспара піти з посади: на його думку, це потрібно для відновлення довіри населення.

Тібора Гаспара призначив у 2018 році колишній міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк, який подав у відставку в березні. Сам Каліняк був героєм журналістських розслідувань Кучака, хоча і заперечував свою провину.

Нагадаємо, 26 лютого у Словаччині вбили 27-річного журналіста видання Aktualít Яна Кучака та його дівчину. Їх знайшли застреленими у помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава. Журналіст розслідував ймовірні зв’язки з італійською організованою злочинністю кількох підприємців-італійців на сході Словаччини.

1 березня словацькі правоохоронці звільнили всіх сімох затриманих італійців, яких підозрювали у причетності до вбивства: протягом 48 годин, на які дозволено затримання, не було виявлено ніяких твердих доказів, заявила поліція.

2 березня тисячі людей вийшли на демонстрації у столиці Братиславі й інших містах країни, вимагаючи рішучих дій у цій справі. У зв’язку з убивством почали лунати заклики не тільки з боку опозиції, а й із боку коаліційних партнерів в уряді Роберта Фіца до відставки кількох його політичних союзників, чільних посадовців, причетних до невдалого наразі розслідування, – в першу чергу міністра внутрішніх справ Роберта Каліняка чи начальника поліції країни Тібора Гаспара.

12 березня міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк подав у відставку на тлі політичної кризи в країні. У кінці березня в прокуратурі Словаччини заявили, що вбивство Яна Кучака і його нареченої, найімовірніше, було замовним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter