У Шполі на Черкащині поліція не має ні ізолятора, ні кімнати для затриманих

Дата: 05 Липня 2017
A+ A- Підписатися

У Шполі Черкаської області у порушення норм для правоохоронних органів відсутній ізолятор тимчасового тримання, а відділення поліції не має кімнати для затриманих.

Це зафіксували монітори національного превентивного механізму під час візиту без попередження до Шполянського відділення поліції ГУНП в Черкаській області, повідомляє прес-служба омбудсмана.

Візит 29 червня здійснили регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Черкаській області Леся Валяєва та представник Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв.

Вони повідомили, що, згідно з відомостями Національної поліції, наданими у відповідь на інформаційний запит, у місті Шполі має функціонувати ізолятор тимчасового тримання, а чергова частина Шполянського відділення поліції має кімнату для затриманих та доставлених із можливістю поміщення до неї двох осіб.

Проте, як з’ясували монітори, експлуатація ізолятора була припинена ще у вересні 2016 року, а кімната для затриманих та доставлених взагалі ліквідована. У поліції пояснили, що “функціонування зазначених місць несвободи згорнуто через їхню невідповідність існуючим стандартам”.

Водночас моніторингова група констатувала, що необхідні будівельні та інші роботи з належного облаштування ІТТ та КЗД наразі не здійснюються, а відсутність згаданих установ створює у Шполянському районі певні ризики та передумови для порушення прав людини.

На думку моніторів, не відповідає нормам й існуючий у Шполянському відділку поліції порядок фіксації фактів перебування громадян у підрозділі.

Ведення Журналу обліку доставлених, відвідувачів та запрошених здійснюється незадовільно: відомості журналу взагалі не містять інформації про статус особи, яка перебувала у поліції (доставлена, затримана чи як відвідувач). Не завжди вказується повна адреса її проживання, ким із працівників поліції була викликана чи запрошена, не фіксується точний час залишення особою підрозділу.

З порушеннями ведеться і Журнал інформування центрів з надання безоплатної правової допомоги затриманим, у якому в окремих випадках не конкретизуються підстави затримання та не вказується час прибуття адвоката до затриманого. Запрошений для з’ясування обставин адвокат пояснив, що, зазвичай, він прибуває до затриманих і спілкується з ними у службових приміщеннях Шполянського відділення поліції. Проте, згідно із записами у журналі, ці побачення адвоката із затриманим відбувалися у Смілянському ізоляторі тимчасового тримання, який розташований у сусідньому районному центрі за 50 км від міста Шполи.

Відповідно до рапортів чергових у Книзі прийому та здачі чергування працівники Шполянського відділення поліції протягом 2017 року взагалі не здійснювали затримання осіб, підозрюваних у вчиненні кримінальних правопорушень. Водночас аналіз іншої службової документації свідчить, що такі затримання проводилися. Наприклад, 23 березня 2017 року за підозрою у вчиненні злочину було затримано одразу двоє громадян, але інформацію про їх затримання черговим у рапорті зазначено не було.

Правозахисники висловили начальнику Шполянського ВП свою занепокоєність наявністю у підрозділі ризиків щодо можливого прихованого утримання громадян у непризначених для цього приміщеннях та без фіксації у службовій документації факту їх затримання.

Під час візиту були виявлені й інші недоліки в забезпеченні дотримання прав громадян.

Зокрема, на інформаційному стенді у вестибюлі відділення поліції відсутня Пам’ятка щодо ведення єдиного обліку в органах поліції заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події з телефонами посадових осіб поліції та прокуратури, які забезпечують контроль за дотриманням законності при прийомі таких заяв.

Доступ маломобільних категорій населення до адмінбудівлі відділу ускладнений через невідповідність пандусу на сходах центрального входу будівельним нормам (кут нахилу понад 8 градусів, не обладнаний бортиками, подвійними поручнями тощо) та відсутність спеціальної кнопки виклику чергової частини.

Кімната для прийому громадян потребує ремонту і доукомплектування меблями, юридичною літературою та державною символікою. У медичній аптечці, що зберігається у кімнаті, частина ліків має прострочений термін використання, а вогнегасник вимагає перезарядки.

Усі встановлені моніторинговою групою порушення разом із наданими відповідними рекомендаціями за результатами моніторингового візиту будуть вказані у звіті, який буде направлено до НПУ для вивчення та вжиття заходів реагування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter