У Росії за участь у “небажаній” організації можуть запроторити за ґрати активістку

Дата: 22 Січня 2019
A+ A- Підписатися

У Росії до шести років ув’язнення за участь у “небажаній організації” можуть засудити активістку “Відкритої Росії” Анастасію Шевченко.

Про це повідомляє прес-служба Amnesty International.

Тиск на активістів “Відкритої Росії” почався 21 січня. Тоді поліцейські провели обшук у будинках шести активістів організації в Ростові-на-Дону (Південна Росія) і Казані (Центральна Росія). За інформацією Amnesty International, проти активістки Анастасії Шевченко порушили першу в країні кримінальну справу за “участь у небажаній організації” (стаття 284.1 КК РФ).

“Надзвичайно тривожно, що це створює новий прецедент і буде першим випадком, коли правозахисник зазнає кримінального переслідування за Кримінальним кодексом через нібито співпрацю з “небажаними організаціями”. У широкому розумінні ця практика матиме далекосяжні наслідки для права на свободу вираження поглядів у країні, оскільки влада розширює свій інструментарій для ув’язнення правозахисників і активістів у Росії”, – зауважила Наталія Звягіна, директорка офісу Amnesty International у Росії.

За словами експертів, для кримінальної справи за статтею 284.1 КК досить двох адміністративних за статтею “ведення діяльності небажаної організації”, рішення щодо яких набули чинності протягом року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter