У психоневрологічному інтернаті у Києві пацієнтів не випускають з відділення та обмежують доступ до води та туалету

Дата: 11 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

У Пуща-Водицькому психоневрологічному інтернаті для чоловіків у Києві підопічних не випускають за межі відділення.

Це засвідчили монітори Національного превентивного механізму під час візиту без попередження, повідомляють у прес-службі Омбудсмана.

Моніторингова група виявила, що у відділенні на другому поверсі проживають маломобільні люди з глибокими психічними розладами. Вхідні двері до одного з відділень зачиняються на замок, тому люди фактично не виходять за межі відділення. На вікнах встановлені ґрати.

“У відділенні відчувається сморід, у людей немає жодних розваг, окрім телевізора. Білизна та одяг підопічних не маркуються, тому є у спільному користуванні. При цьому, стан постільної та натільної білизни, одягу незадовільний. В житлових кімнатах, крім ліжок, майже відсутні меблі. У підопічних немає особистих речей, тож і зберігати їх ніде”, – розповіли монітори НПМ.

Деякі підопічні з першого поверху ізольовані в окремих зачинених ззовні кімнатах, не мають вільного доступу до води і туалету. У медичній документації майже всіх осіб були відсутні рекомендації лікаря-психіатра щодо їхньої ізоляції.

Монітори зафіксували також інші недоліки: недостатню оснащеність технічними засобами реабілітації для осіб з інвалідністю, зокрема поручнями, допоміжними пристроями у санвузлах та робочих приміщеннях тощо.

При цьому монітори відзначили, що після попереднього візиту НПМ у 2014 році адміністрація інтернату усунула окремі недоліки. Зокрема, був зроблений ремонт в окремих приміщеннях та санвузлах. Наразі продовжуються ремонтні роботи в житлових корпусах. Створено кімнати для соціально-побутової реабілітації та соціальної адаптації, які облаштовано кухонним обладнанням та пральною машиною.

Докладний звіт за результатами візиту з наданням рекомендацій щодо виправлення виявлених недоліків буде надіслано до Київської міської державної адміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter