У новій Раді може з’явитись комітет з питань реінтеграції окупованих територій – медіа

Дата: 29 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Обрані до парламенту члени партії “Слуга народу” отримали список комітетів парламенту, де немає сімох наразі наявних комітетів, проте є комітет з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, який закликали створити правозахисники. 

Перелік комітетів з посиланням на власні джерела оприлюднило видання The Babel.

Список парламентарям роздали під час тижневого навчання з державного устрою. За словами майбутніх депутатів, перелік знадобився їм для того, щоб відповісти, у якому комітеті вони збираються працювати. Як повідомляє видання, судячи зі списку, команда Володимира Зеленського планує ліквідувати сім комітетів Верховної Ради та реформувати низку інших. Зокрема, пропонують прибрати комітети:

  • з питань європейської інтеграції;
  • культури і духовності;
  • прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин;
  •  промислової політики та підприємництва;
  • у справах ветеранів та осіб з інвалідністю;
  • фінансової політики і банківської діяльності;
  • а також Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації.

Водночас у новій Раді має з’явитися комітет із реінтеграції, який, імовірно, розглядатиме питання реінтеграції окупованих територій.

“Комітет будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства обʼєднають із комітетом транспорту – новостворений комітет називатиметься комітетом із питань інфраструктури. Так само обʼєднають комітет податкової та митної політики із комітетом бюджету – він називатиметься комітетом із питань митної, податкової та бюджетної політики”, – стверджують у виданні. 

Деякі комітети можуть отримати нові назви. Наприклад, комітет із питань охорони здоров’я стане комітетом із питань медицини. Комітет із питань аграрної політики та земельних відносин – аграрної політики. Державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування – децентралізації та регіонального розвитку. Екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи – екології. Запобігання і протидії корупції – антикорупційної реформи. Сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму – гуманітарної політики, молоді та спорту. Паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки – енергетики і тарифів. Інформатизації та зв’язку – діджиталізації та IT.

Незмінним, за інформацією журналістів, має залишитися тільки комітет із питань економічної політики.

За словами голови Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик, навести лад у сфері парламентських комітетів для наступного скликання Верховної Ради намагались парламентарі ще минулого скликання. Вони вносили на розгляд законопроект №6256, який мав врегулювати це питання. 

“Оптимально їх (комітетів – ред.) має бути не більше 15-20, а предмети їх відання мають бути чітко співвіднесені зі сферами діяльності профільних міністерств. Це допомагає налагодити дієву співпрацю для вироблення спільного бачення та впровадження реформ. За такої логіки, Комітету з прав людини може і не бути в парламенті 9-го скликання (оскільки нема відповідного міністерства), як це є, до речі, у Європарламенті, де Підкомітет з прав людини є частиною Комітету із закордонних справ. Однак для нас важливо, аби тематика прав людини “не загубилася” у ході проведення парламентської реформи”, – зауважила вона.

Печончик додала, що плани зі створення Комітету з питань реінтеграції окупованих територій є позитивним моментом.

“Позитивними є плани створення Комітету з питань реінтеграції окупованих територій, що буде синхронізовано із роботою відповідного Міністерства з реінтеграції (сподіваємося, перенавантаженого з МінТОТ). Це допомагатиме виробляти більш системну законодавчу політику для повернення Криму і Донбасу. Такий план, до речі, пропонували новій владі низка правозахисних організацій”, – підсумувала вона.

Як відомо, правозахисники нещодавно закликали створити у новому парламенті Комітет з питань тимчасово окупованих територій. Вони стверджували, що виокремлення і створення спеціалізованого комітету дозволить сконцентрувати зусилля для успішної деокупації і реінтеграції окупованих Криму та Донбасу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter