У Мін’юсті думають, чи надавати правозахисникам доступ до закритої бази для документування міжнародних злочинів Росії

Дата: 01 Червня 2017
A+ A- Підписатися

При РНБО працює робоча група, яка збирає докази порушення Росією прав людини в Криму та на Донбасі.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко після зауваження співкоординаторки Медійної ініціативи за права людини Марії Томак.

Під час прес-конференції у Києві вона наголосила, що в Україні не створена система ефективного документування російської присутності та міжнародних злочинів, які чинять представники Росії.

Марія Томак, співкоординаторка “Медійної ініціативи за права людини”

“Ми розробили концепцію, в якій пропонуємо, щоб цим питанням опікувалось РНБО, яке б ініціювало створення бази даних доказів для різних міжнародних судових інстанцій”, – повідомила Марія Томак.

На її переконання, така база була б корисною для деокупації Криму та цільових санкцій проти людей, які причетні до незаконного утримання, катування громадян України.

“Це потрібно також для перехідного правосуддя. Ми ж всі віримо, що Крим буде деокупований. Відтак ця робота стратегічна”, – заявила вона.

Міністр Павло Петренко повідомив, що заходи для збору доказів непублічні. Створену на базі РНБО робочу групу очолює Міністерство юстиції. До неї увійшли представники силових відомств та спецслужб.

“Ми сформували закриту комунікацію збору доказів. Якщо б ми цього не зробили, то ми б не відтворили погодинної хронології доказів та карти порушень прав людини, яку ми зібрали і подали в першу справу Європейського суду з прав людини проти Росії, – повідомив міністр юстиції.

Він вважає правильною ідею зробити закритий формат внесення в базу даних інформації для правозахисних громадських організацій.

Міністр планує запросити Марію Томак на ту частину робочої групи РНБО наступного тижня, у якій не буде державної таємниці.

Нагадаємо, українські правозахисні організації наголошують на необхідності створення міжвідомчого документаційного центру, який би документував злочини проти людяності, воєнні злочини та централізовано розслідував би їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter