У Криму суд оштрафував активіста, який під судами читає молитви за фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір”

Дата: 11 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя оштрафував на 10 тисяч рублів (близько 4 тисяч гривень – КР) активіста Біляла Аділова, якого звинуватили у застосуванні насильства і погроз до представника влади.

Про це у коментарі Крим.Реалії повідомив адвокат Аділова Едем Семедляєв.

“Ми подали три клопотання про припинення кримінального переслідування Аділова. Перше – щодо примирення сторін справи, друге – у зв’язку з дійовим каяттям і третє – про винесення судового штрафу. Всі три клопотання суд відхилив. Після всього розгляду суд виніс обвинувальний вирок і покарання у вигляді 10 тисяч рублів штрафу”, – зазначив Семедляєв.

Адвокат вважає, що це хороший результат, “тому що санкція цієї статті передбачає штраф до 300 тисяч рублів (близько 130 тисяч гривень – КР) або позбавлення волі до п’яти років”.

Нагадаємо, 29 березня силовики в масках силою затримали кримськотатарського активіста Біляла Аділова біля будівлі підконтрольного Кремлю Верховного суду Криму, де Аділов читав молебень за звільнення фігурантів “справи Хізб ут-Тахрір”.

Пізніше стало відомо, що активіст знаходиться в російському управлінні слідчого комітету Росії по Криму, йому інкримінують статтю 318 Кримінального кодексу Росії – застосування насильства або погрози щодо представника влади.

Як розповів адвокат Едем Семедляєв, у представників Слідчого комітету є відео, на якому Аділов сперечається зі співробітниками ОМОНу. Це було розцінено окупаційною владою як образу співробітника поліції.

Стосовно Аділова було порушено кримінальну справу за статтею 318 КК РФ, слідчий клопотав перед судом про обрання запобіжного заходу, пов’язаного з триманням під вартою. Однак, за словами адвоката Едема Семедляєва, суд узяв до уваги, що злочин, в якому підозрюють Аділова, належить до категорії середньої тяжкості і відмовив у його арешті на час слідства.

Білял Аділов є мусульманським активістом, який регулярно приходив на суди у справах кримських татар, яких звинувачують у тероризмі, читав молитви під час затримання так званої “групи підтримки Мустафаєва”, коли в нього в будинку проводився обшук. У самого Аділова восьмеро дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter