У Криму силовики намагалися незаконно взяти відбитки пальців та зразки ДНК у кримських татар

Дата: 03 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Мешканця Криму Ебазера Куку, брата політичного в’язня Емір-Усеіна Куку, 1 листопада 2017 року співробітники поліції забрали з дому та відвезли до так званого управління МВС Росії по м. Ялта.

Про це Ебазер розповів Кримській правозахисній групі.

“Я прийшов додому та побачив у власному подвір’ї  незнайомих людей, дехто з них був у поліційному строї,  інші – у цивільному одязі. Мені вони сказали, щоб я взяв паспорт, одягся та поїхав з ними до ялтинського управління поліції”, – повідомив кримчанин.

Ебазер розповів, що силовики привезли його до поліції, де, без пояснення причин, взяли аналіз на ДНК.

“Мені дали ушну паличку й сказали помазати собі у роті, за щокою”, – розтлумачив чоловік.

Після цього його сфотографували біля лінійки росту правопорушників (здійснили сигналетичну фотозйомку, – прим. КПГ).

Співробітники поліції хотіли взяти у кримчанина відбитки пальців, але він зателефонував адвокату. Після розмови із захисником Ебазер Куку заявив поліцейським, що вони не мають права затримувати його більше ніж на 3 години і що давати відбитки пальців без адвоката він не буде.

За інформацією Ебазера, співробітники карного розшуку взяли у нього детальні письмові пояснення про те, де він був й що робив 31 жовтня 2017 року, а також запитували у нього, які в його власності є транспортні засоби та з ким з учасників заборонених в РФ організацій він знайомий. Після цього його відпустили додому.

Ебазер повідомив КПГ, що в поліції він побачив ще трьох кримських татар, у яких також намагалися взяти відбитки пальців, слину на ДНК та пояснювальні.

“Навіщо це робили, на якій підставі, – нам в поліції не пояснили, в якому статусі я тут перебуваю – також не розтлумачили, сказали – так треба, й все”, – розповів кримчанин.

Водночас експерт Кримської правозахисної групи, адвокат Юрій Гришин стверджує, що з боку співробітників поліції щодо Ебазера Куку було вчинено системні дії з незаконного обмеження його прав і свобод.

За його словами, стосовно Ебазера Куку співробітники поліції порушили вимоги законодавства РФ, яке де-факто діє на тимчасово окупованій території Криму, про те, що поліція здійснює свою діяльність на підставі дотримання та шанування прав і свобод людини і громадянина (ч. 1 ст. 5 Федерального закону від 07.02.2011 № 3-ФЗ “Про поліцію”).

Зокрема, звертаючись до Ебазера Куку, співробітники поліції, по-перше, порушили обов’язок назвати свою посаду, звання, прізвище, показати на вимогу громадянина службове посвідчення, після чого повідомити причину та мету звернення, а по друге -обов’язок пояснити причину та підстави застосування заходів, що обмежують права та свободи, розтлумачити йому причину та підстави використання таких заходів, а також ті права та обов’язки громадянина, які через це постають (ст. 5 Федерального закону “Про поліцію”).

Юрист наголошує, що із врахуванням невизначеного співробітниками поліції політичного статусу Ебазера Куку було порушено його права:

1) на недоторканість житла (ст. 25 Конституції РФ): співробітники поліції не вправі заходити до житлових приміщень проти волі громадян, котрі в них мешкають, окрім у випадках та у порядку, встановлених федеральними  конституційними законами, дійсним Федеральним законом і іншими федеральними законами;

2) на свободу та особисту недоторканість (ст. 22 Конституції РФ): поліція має право затримувати особу лише у випадках, безпосередньо передбачених законом;

3) на юридичну допомогу адвоката з моменту затримання (ст. 42 Конституції РФ);

4) на послугу перекладача з моменту затримання (ч. 3 ст. 14 Федерального закону “Про поліцію”);

5) право на відмову від надання пояснення (ст. 51Конституції РФ).

Як відомо, 1 листопада Національний антитерористичний комітет РФ повідомив кримським ЗМІ про пошкодження лінії газопроводу в Алушті. За інформацією відомства, внаслідок аварії більше тисячі мешканців на Південному березі Криму залишились без газу, й водночас з цим припинилася подача електроенергії через падіння опори лінії електропостачання. “Правоохоронні органи” в Криму повідомили, що розглядають усі версії того, що відбулося, зокрема й диверсію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter