У команді Зеленського очікують, що суспільство обговорить модель земельної реформи до кінця серпня

Дата: 08 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

У команді президента Володимира Зеленського очікують, що суспільство та експерти обговорять модель земельної реформи та її інституційний супровід до кінця серпня.

Про це повідомив радник заступника голови офісу президента України Денис Малюська сьогодні під час дискусії “Як мають працювати держоргани, аби ринок землі був вигідним усім”, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA.

“Ми хочемо послухати ідеї суспільства. При цьому ми висуваємо кілька умов, які необхідні для успішної роботи ринку землі. Це успішна боротьба з рейдерством. Мін’юст вже почав запроваджувати антирейдерські заходи, щоб не лишити селян безпорадними. Також в Україні має функціонувати інституція, що забезпечить бажаючим отримати земельну ділянку доступ до кредитування. Є ідея про співпрацю у цьому напрямку із Світовим банком”, – сказав Малюська.

Він також повідомив, що відповідний законопроект має бути ухвалений до кінця року, аби ринок землі повноцінно запрацював улітку-восени наступного року.

“У нас буде складний рік роботи з тим, щоб реформа запрацювала правильно. Ми маємо зробити велику підготовчу роботу, яка не була зроблена у минулі роки”, – прокоментував він.

Малюська додав, що станом на сьогодні у команді президента Зеленського не бачать вагомих аргументів, чому ринок землі не має бути відкритий для юридичних осіб. Там вважають, що земельна реформа стимулюватиме ріст української економіки.

Як відомо, зняття мараторію на продаж сільськогосподарських земель є одним з пунктів, у рекомендаціях платформи Правозахисний порядок денний для новообраних президента і парламенту.

Адже через запровадження мораторію на продаж сільськогосподарських земель власники паїв не можуть вільно розпоряджатися своєю власністю, продавати землю або отримувати справедливу ціну від її оренди. Це призвело до тіньового ринку землі та корупції.

До того ж близько півтора мільйона землевласників за час існування мораторію померли, так і не скориставшись своїм правом розпоряджатися цією землею.

Правозахисники пояснюють, що право власності належить до прав людини, яке захищене статтею 1 Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Вони переконані, що мораторій порушує цю статтю, і нагадують, що у 2018 році Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у справі “Зеленчук і Цицюра проти України”, зобов’язав державу лібералізувати законодавство та скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель, та минулого року парламент продовжив дію мораторію до 2020 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter