У психіатрично-наркологічному об’єднанні під Києвом у пацієнтів відбирають паспорти та краще годують, якщо платиш благодійні внески

Дата: 02 Січня 2018
A+ A- Підписатися

У трьох відділеннях Київського обласного психіатрично-наркологічного медичного об’єднання у Глевасі замість прийняття на зберігання паспортів, як це передбачено чинним законодавством, у пацієнтів фактично їх відбирають.

Це засвідчили монітори Національного превентивного механізму під час візиту без попередження, повідомляють у прес-службі Омбудсмана.

Госпіталізовані в обов’язковому порядку здають документи, які зберігаються у приймальному відділенні. Таке порушення прав людини монітори зафіксували у відділенні для лікування хворих з психічними розладами та туберкульозом для чоловіків і жінок, психіатричного жіночого відділення №6 і відділенні невротичних станів.

Крім того, виявлено й інші порушення: на вікнах (попри заміну на металопластикові) – нерозпашні решітки, що є порушенням правил пожежної безпеки; відділення не обладнані пристосуваннями для людей з інвалідністю, у кімнатах – некомфортний для пацієнтів температурний режим. Попри те, що розпорядком дня пацієнтів психіатричного жіночого відділення передбачений підйом о сьомій ранку, моніторам пацієнтки скаржилися на те, що фактично будити їх починають з шостої ранку, щоб персонал встиг вчасно передати зміну.

Також моніторингова група встановила, що дієздатні підопічні психоневрологічних інтернатів області, які перебувають на лікуванні у вказаній лікарні, укладають договори, згідно з якими 75 відсотків їхньої пенсії перераховується на рахунок закладу, решта – на їхні особисті потреби. Оскільки у цьому лікувальному закладі пацієнти перебувають тимчасово, застосування такого механізму є безпідставним. Водночас ця процедура регламентована відповідними наказами керівництва медичного об’єднання і стосується лише дієздатних підопічних інтернатів, має ознаки дискримінації щодо вказаної категорії пацієнтів, оскільки опікуни недієздатних осіб не погоджуються на такі умови і отримують 100 відсотків пенсійних коштів. При цьому підопічні психоневрологічних інтернатів скаржаться, що годують їх погано, а додаткові продукти харчування для них не закуповують, тоді як інші пацієнти лікарні, які сплачують благодійні внески, мають краще харчування.

Водночас, монітори відзначили, що у всіх відділеннях проведено ремонт, замінені вікна на металопластикові, є необхідні меблі. У закладі дотримуються виконання санітарно-гігієнічних норм та інфекційного контролю, забезпечено безперешкодний доступ до води, користування санітарними кімнатами. Пацієнти позитивно відгукуються про заняття в реабілітаційному центрі. У лікарні ведуться журнали застосування щодо пацієнтів фізичного обмеження, вони надають усвідомлену письмову згоду на госпіталізацію та лікування.

Докладний звіт за результатами візиту з наданням рекомендацій щодо виправлення виявлених недоліків буде надіслано до Міністерства охорони здоров’я України та Київської обласної державної адміністрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter