У Києві відкрилась виставка фоторобіт журналіста Семени, які вціліли після обшуків ФСБ

Дата: 15 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

В Кримському домі відкрилась виставка фоторобіт кримського журналіста Миколи Семени, якого влада РФ незаконно звинуватила в закликах до порушення територіальної цілісності.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Фотовиставка “Абсолютно вилучено” включає  11 робіт, які вдалося зберегти під час вилучення фотоархіву журналіста органами ФСБ в Криму в квітні 2016 року.

За словами організаторів, на виставці представлено те, що вціліло з понад 900 гігабайт інформації, 80% з яких – фотоархів за багато років роботи.

“Микола Семена метр кримської журналістики, дуже сильний журналіст, дуже сильний аналітик, але не менш сильний фотограф. Він мало відомий як фотограф, але насправді він майстер. І це ще одна така його грань, ми хотіли її показати”,  – каже керівник проекту Радіо Свобода “Крим.Реалії” Володимир Притула.

За його словами, значна частина команди проекту прийшла на виставку підтримати колегу.

“Він майстер і репортажної фотографії, і художньої, і, нажаль, фактично все у нього зараз вкрали. Окупаційна влада, окупанти забрали в нього не лише право мислити, висловлювати свої думки, але і його роботи. Те, що зберіглося, зараз можна подивитися тут. Це чудові роботи, але не найкращі. Я думаю, що буде можливість українського глядача, українського поціновувача фотомистецства познайомитись з ним, як з великим майстром фотографії. Сподіваюсь, що ми його скоро побачимо на волі, серед нас, і він продовжить свою мистецьку діяльність”, – додає Притула. 

Серед відвідувачів виставки – кримчанин, колишній політв’язень Геннадій Афанасьєв. В певному сенсі він також колега Миколи Семени, бо до окупації Криму займався студійною фотографією, тепер захищає політичних в’язнів. Геннадій каже, що для кожного з кримських бранців важлива підтримка з материкової частини країни. У випадку з Миколою Семеною – колег насамперед.

“Він дійсно чує, вся інформація йому передається. Він відчуває цю підтримку, бо він під домашнім арештом, і може спостерігати за тим, що робимо ми тут, і що робиться навколо в світі. Коли ми займались підготовкою акцій на підтримку Сущенка та Миколи Семени, в нас найбільше було бажання, щоб підтримати колегу прийшли саме журналісти”, – каже Афанасьєв. 

Нагадаємо, навесні в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з Крим.Реалії. Відносно автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації. Російське слідство заборонило йому залишати півострів.

23 серпня захист Миколи Семени закликав ФСБ випустити його з Криму на лікування. 

До цього відпустити Миколу Семену на лікування до Києва у російської влади вимагали Міжнародна і Європейська Федерація журналістів, а також офіс Представника ОБСЄ з питань свободи слова.

Кримське управління ФСБ Росії відмовило в задоволенні клопотання захисту кримського журналіста Миколи Семени про виїзд його на лікування до Києва. 

28 листопада Семена через заборону на виїзд з півострова не зміг власноруч отримати у Брюсселі європейську премію у сфері свободи слова ім. Павла Шеремет.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter