У Києві суд скасував постанову Кабміну, яка забороняла кримчанам вивозити майно на материк

Дата: 14 Червня 2017
A+ A- Підписатися

Сьогодні Апеляційний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною та нечинною постанову Кабінету Міністрів України №1035 від 14 грудня 2015 року, яка встановлювала виключний перелік особистих речей, які кримчани могли вивезти на материк.

Про це Центру інформації про права людини повідомила юристка Української гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова, яка підтримала позов за скасування постанови.

За її словами, 20 березня 2017 згадану постанову визнав незаконною Окружний адміністративний суд міста Києва, потім це рішення було оскаржене, а сьогодні Апеляційний суд підтвердив незаконність постанови.

Справа була ініційована громадською приймальнею Одеської обласної організації Комітету виборців України та підтримана Центром стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Правозахисники неодноразово говорили про те, що постанова Кабміну № 1035 суттєво обмежує права кримчан на ввезення до материкової України особистих речей. Цією постановою кримчанам було заборонено перевозити особисті речі з тимчасово окупованої території, за винятком 23 пунктів, передбачених статтею 370 МК України. У переліку дозволених речей можна знайти такі пункти, як пейджер, портативний телевізор, лижні палиці, друкарська машинка тощо. Водночас не можна вивозити кавоварку, мікрохвильову пічку, дриль та навіть чайний сервіз.

Крім того, за словами Свиридової, постанова обмежує типи та кількість соціально значущих товарів, які можуть бути вивезені з території Криму або ввезені на неї. Так, сумарна вартість таких товарів не повинна перевищувати еквівалент 10 000 гривень та сумарна вага не повинна перевищувати 50 кг на одну особу.

“Та найголовніше – цей кабмінівський документ не дає можливості захистити майнові права в рамках української юрисдикції. Не зважаючи на публічні заяви чиновників про необхідність скасування постанови, на численні судові тяганини та виграний в березні 2017 року судовий процес щодо скасування цієї постанови в суді першої інстанції – до сьогоднішнього дня ця постанова діяла. І лише 14 червня 2017 року Апеляційний адміністративний суд міста Києва визнав незаконною та нечинною постанову № 1035. Тож заборона для кримчан вивозити свої речі не діє! Є лише побоювання, щоб уряд не прийняв нові постанови, які ускладнювали б життя”, – зазначає Свиридова.

Про дискримінаційні дії уряду України стосовно кримчан читайте в публікації “Не українці, або Як держава дискримінує кримчан” та Чому Україна не пропускає особисті речі кримчан”

Нагадаємо, у грудні 2016 року в Одеському апеляційному адміністративному суді було виграно справу щодо заборони ввезення переселенцям з Кримського півострову особистих речей, які не входять до списку. Але визнання незаконності дії заборони стосувалося лише одного конкретного позивача.

І у 2017 році кримчани продовжували стикатися із дією заборони. Зокрема, резонансу набув випадок, коли студент майже дві доби намагався провести свої особисті речі через український пункт пропуску на адмінкордоні з Кримом.  Йшлося про б/у мікрохвильовку, б/у кавоварку, б/у аерогриль, б/у тостер, б/у перфоратор та б/у дриль.

9 лютого 9 правозахисних та громадських організацій звернулись до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з проханням ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України №1035, яка визначає перелік особистого майна, дозволеного для провезення через пункти пропуску на адміністративному кордоні з Кримом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter