У Києві С14 погрожували студенту з художньої академії через інсталяцію “Парад членів”

Дата: 24 Січня 2019
A+ A- Підписатися

23 січня праворадикали із С14 прийшли в Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві, щоб “проконтролювати”, як з академії відраховуватимуть студента-скульптора Спартака Хачанова. Невдоволення і викладачів, і представників націоналістичної організації викликала інсталяція художника “Парад членів”. Хачанова звинуватили в тому, що вона ображає українських військових.

Як повідомив Центру інформації про права людини сам Хачанов, представники С14 чекали його після засідання комісії ректорату, де вирішувалось питання про відрахування, і нібито хотіли кудись відвести на розмову, але він зачинився в аудиторії. 

“Називали ватником, сепаром. Погрожували”, – додав художник.

Пізніше, за словами Хачанова, хлопці з С14 шукали його у гуртожитку. 

Як повідомляє видання “TheБабель”, у грудні 2018 року під час семестрового перегляду робіт студентів Хачанов презентував інсталяцію у вигляді чоловічих статевих органів, що крокують, які, за його словами, символізували військові паради. Викладач академії і ветеран бойових дій на Донбасі Володимир Харченко звинуватив його в образі українських військових.

На відеозаписі конфлікту з викладачем Хачанов заявляв, що інсталяція символізувала “путінську армію”. У підсумку студент отримав низькі бали за скульптуру без права перескладання. Саму інсталяцію зруйнував викладач.

Хачанов підозрює, що саме керівництво вишу покликало С14.

“Те, що декан пускає таких людей, праворадикалів, в академію обурює. Адміністрація несе відповідальність за те, що відбувається. З огляду на те, що представники С14 зустрічали мене після засідання комісії, таке відчуття, що це було підготовлено заздалегідь”, –  зазначив він у коментарі Центру інформації про права людини.

Скульптор додав, що комісію призначили несподівано для нього. Він не знав про засідання заздалегідь і дізнався від друга, коли розгляд вже почався. Під час розгляду йому не надали слова, все вирішили без нього, а за дверима вже чекали С14. 

Водночас, як розповів у коментарі “theБабелю” викладач Національної академії мистецтв Володимир Харченко, Спартака Хачанова, відрахували з академії через нездану сесію. 

“Він завалив сесію, нічого не робив, відливав ці члєни. Отримав дві двійки, за що і був звільнений. Клопотала [про відрахування] кафедра скульптури, вони сказали, що контакту з ним немає”, — розповів Харченко. 

Хачанов повідомив, що збирається подавати до поліції заяву про погрози та переслідування з боку ультраправих. Він додав, що документів про відрахування він ще не отримав, але С14 вже написали про це в своїх постах. 

Учасник С14 Сергій Бондар у Facebook написав, що в навчальний заклад вони прийшли, щоб побачити відрахування “донецького ватника і морального виродка”.

Нагадаємо, у квітні минулого року через погрози ультраправих достроково закрили виставку “Виховнi акти” в арт-просторi SKLO університету Драгоманова, присвячену, зокрема, нападам незгодних на різні мистецькі заходи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter