У Херсоні хлопця чотири дні безпідставно тримали у військкоматі

Дата: 14 Червня 2019
A+ A- Підписатися

У Херсоні військові безпідставно тримали у відділі комплектування та призову обласного військового комісаріату 24-річного чоловіка і намагалися відправити до армії, незважаючи на наявність причин для відтермінування за сімейними обставинами. 

Про це кореспонденту Центру прав людини ZMINA розповів сам Юрій.

 

За його словами, 8 червня, коли він разом зі своїм дворічним сином повертався до дому з прогулянки в Скадовську Херсонської області, до нього підійшли представник місцевого військкомату з поліцейським, щоб запросити на розмову. Побачивши, що Юрій має малолітню дитину, і дізнавшись, що наразі його дружина перебуває в лікарні, вони сфотографували його свідоцтво про шлюб та народження дитини і домовилися зустрітися за два дні. 

У назначений термін Юрій прийшов до військкомату, як він розповів, щоб вирішити питання з документами та отримати законне відтермінування, але з установи його машиною відправили до Херсона. У розмові з журналістом Центру прав людини ZMINA Юрій сказав, що в обласному відділі комплектування та призову разом з ним перебували ще близько десяти чоловіків, яких доправили туди з порушеннями. 

Чотири дні хлопець перебував на території відділу комплектування та призову. За цей час військові кілька разів намагались отримати від Юрія підпис на повістці – спочатку на тій, що датована заднім числом, а згодом на повістці з поточною датою. Коли він відмовлявся підписувати документи, то військові починали кричати та погрожувати йому. Всі чотири дні хлопцю в грубій формі говорили, що поліція, яку він хотів викликати, не зможе потрапити на територію, а тому його спроби захистити свої права не закінчаться успіхом. 

“Поки я перебував тут, мені скинули статті, в яких були посилання на закони. Я прочитав їх і, звичайно, почав говорити, що певні їхні дії незаконні і я хочу викликати поліцію. На це мені відповіли, що їм байдуже і що вони зустрічають поліцейських у КПП мало не кожен день”, – розповів Юрій. 

У військкоматі Скадовська, куди за коментарем звернувся Центр прав людини ZMINA, помічниця чергового, яка назвалася Катериною, повідомила, що хлопець довгий час ухиляється від повісток, не придатний до військової служби (медичну комісію Юрій не проходив. – Ред.) та додала, що в установі нібито вже лежить повістка, яку хлопець підписав власноруч. 

“Усе він знав, куди їде. Ви бачили цього сатаніста, в армію таких не беруть”, – сказала вона, відповідаючи на запитання, чи є в установі документальні підтвердження непридатності хлопця та підписана повістка.  

Після консультацій з адвокатами та правозахисниками, до яких Юра звернувся по допомогу, хлопець викликав правоохоронців та 14 червня залишив пункт. Наряд поліції, який приїхав на виклик, склав протокол щодо незаконного утримання. 

Історія викликала резонанс, і нею зацікавився представник Уповноваженого у справах захисту прав військовослужбовців Олег Трохименко, проте 13 червня під час спілкування з ним військові повідомляли, що хлопця відпустили. Водночас згодом вони вже наголошували, що ніч з 13 на 14 червня Юрій провів у них добровільно, нібито залишившись ночувати, адже іншого місця в нього не було. 

За словами експертки Центру прав людини ZMINA Людмили Янкіної, військові порушили не тільки статтю 5 Європейської конвенції з прав людини щодо права на свободу та особисту недоторканність, але й низку українських законів. Зокрема статтю 146 Кримінального кодексу України “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини” та частину 6 статті 14 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, в якій ідеться про те, що для приписки до призовної дільниці громадяни України зобов’язані особисто прибути до районного (міського) військового комісаріату в строк, зазначений у повістці, та подати необхідні документи, перелік яких установлюється Міністерством оборони України. Проте повістки, як відомо, Юрій не отримував.

“Юрій – батько дворічної дитини, а тому має повне право на відстрочку. Всі дні, які він провів у Херсоні, військові тисли на нього та змушували підписати повістки. Аргументували ж вони свої дії тим, що саме цих документів не вистачає для того, аби швидко відправити його до навчального центру в Чернігів. Навіть неозброєним оком видно, що такі дії військових є абсолютним порушенням українського закону. По суті, через незаконні дії військового комісаріату Юрин дворічний син на чотири доби залишився без батьків узагалі, адже дружина в цей час знаходилася в лікарні. Чи варто казати, що її стан погіршився, бо чоловіка фактично викрали“, – наголошує експертка. 

Зараз правозахисники готують відкриту заяву на ім’я начальника Генштабу Руслана Хомчака, щоб визнати дії представників Херсонського обласного військового комісаріату неправомірними. 

Як відомо, інформація про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, та підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору дуже часто з’являється в медіа. Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов минулого року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

На ситуацію з незаконним доставленням призовників неодноразово реагувала Омбудсман, яка пропонувала унормувати відповідні статті законодавства. Засуджував практику “полювання” й Генштаб. 

Центр прав людини ZMINA тоді готував низку порад для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter