У Харкові під час сутичок на ринку “Барабашово” жорстоко побили журналіста: він у реанімації

Дата: 10 Червня 2019
A+ A- Підписатися

У Харкові під час сутичок жорстоко побили оператора 24-го каналу Вадима Макарюка. 

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Національної спілки журналістів Сергій Томіленко

Невідомі напали на чоловіка під час сутички на території харківського торговельного центру “Барабашово” 7 червня. За повідомленнями місцевих медіа, близько 50 осіб зайшли на територію ринку задля вирішення майнових питань. Згодом до місця прибули правоохоронці, адже ситуація переросла в конфлікт. Свідки події та сам журналіст розповідають, що група з 10-15 осіб цілеспрямовано бігла за ним, щоб напасти: йому залили очі газом, били ногами, розбили обличчя, розтрощили камеру і витягли звідти карту пам’яті з відзнятим матеріалом. Також на відео, яке з’явилося у соцмережі, видно, як невідомий стріляє у бік оператора

Медики, яких викликали на місце події, забрали журналіста до реанімації, де діагностували крововилив у мозок, який викликав у 36-річного оператора інсульт. 

Медики госпіталізують Макарюка 

Харківська поліція вже відкрила справу за трьома статтями – “Погроза або насильство щодо журналіста”, “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів” та “Розбій”. У відомстві також повідомили, що внаслідок інциденту постраждали ще дев’ять осіб. 

Зі свого боку колеги Макарюка вже також відреагували на інцидент. Так, у Національній спілці журналістів України закликали поліцію до проведення оперативного та якісного розслідування. Водночас голова НСЖУ Томіленко нагадав, що подібний інцидент з побиттям журналіста телеканалу “СТБ”, який стався ще під час Євромайдану, досі залишається нерозкритим. 

Засудили побиття Макарюка й у Моніторинговій місії ООН з прав людини. На офіційній сторінці у Facebook вони закликали правоохоронців до вчасного та ефективного розслідування.

Нагадаємо, що нещодавно в Черкасах жорстоко побили місцевого журналіста і відеоблогера Вадима Комарова, який писав про корупційні схеми серед місцевих чиновників. Поліція спочатку відкрила кримінальне провадження за статтею “Умисне тяжке тілесне ушкодження”, проте згодом перекваліфікувала справу на “Замах на умисне вбивство”. За версією правоохоронців, журналіст ішов вулицею, коли на нього напав невідомий чоловік, який заподіяв йому тілесні ушкодження, а після цього зник з місця події. За словами медиків, журналісту завдали ударів молотком. Він досі перебуває в комі

Як відомо, за підсумками першого кварталу 2019 року експерти Інституту масової інформації зафіксували 72 порушення свободи слова. Українські журналісти стикаються з побиттями, стеженням та навіть кібератаками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter