У Казахстані суд оштрафував українського журналіста за “незаконний” тренінг

Дата: 18 Вересня 2018
A+ A- Підписатися

У Казахстані адміністративний суд Уральська оштрафував українського журналіста Олександра Гороховського, якого звинуватили в порушенні законодавства про трудову діяльність іноземців у країні, на 42 тисячі тенге (близько 3200 гривень).

Про це повідомляє видання “Уральская неделя”.

Зазначається, що суд визнав Гороховського винним у порушенні частини 5 статті 517 КпАП Республіки Казахстан (“Порушення іноземцем або особою без громадянства законодавства РК у галузі міграції”).

Суддя Хатіма Ерсенова оштрафувала українського журналіста на 60 тисяч тенге, але, взявши до уваги пом’якшувальні обставини (раніше Гороховський не порушував закону і не був засудженим, також у нього на утриманні двоє дітей-студентів), знизила штраф до 42 тисяч тенге.

Як повідомлялося, 15 вересня в місті Уральськ мав відбутися тренінг у межах “Школи журналістики” про перевірку фактів, який вів головний редактор проекту “Без брехні” та автор тематичної книги Олександр Гороховський. Незадовго після початку лекції до будівлі, де сиділи слухачі, увірвалися поліцейські. Вони вилучили в українця міграційну карту, яку видають на кордоні під час в’їзду, вручили повістку до суду та затримали.

Пізніше організатор школи Лукпан Ахмедьяров на своїй сторінці у Facebook написав, що затримання відбулося через заяву невідомого Талгата Катауова, який зателефонував у поліцію і повідомив “про те, що тут проводиться семінар про Україну”.

У понеділок, 17 вересня, суд почав розглядати справу, проте одразу після початку засідання з’ясувалось, що поліцейські збрехали щодо причини затримання.

Олександр Гороховський – головний редактор проекту “Без брехнi”, автор практичного посібника з фактчеку. Гороховський, виступаючи на судовому засіданні, повідомив, що приїхав до Казахстану для обміну досвідом на запрошення журналістів газети “Уральская неделя”.

За словами журналіста, візит мав приватний характер, сама зустріч відбувалась у форматі вільного спілкування і не передбачала фінансової винагороди, а визначення “семінар” використовували місцеві поліцейські.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter