У Чернігові чиновник погрожував журналістам, які знімали виселення з гуртожитку

Дата: 03 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

У Чернігові цього тижня під час зйомок сюжету про виселення людей із відомчого гуртожитку журналісту та оператору інформаційного порталу “ЧеLine” керівник 209-го Управління начальників ремонтів перешкоджав їхній роботі та погрожував розбити камеру.

Як повідомив кореспонденту Центру інформації про права людини заступник редактора порталу “ЧеLine” Юрій Михуля, 2 лютого видання звернулося із відповідною заявою до поліції про перешкоджання професійній діяльності журналістів.

За його словами, у сюжеті йшлося про виселення кількох родин із гуртожитку по вул. Волковича, 13-Б у Чернігові, що перебуває у власності Міністерства оборони України.  Мешканці проблемного гуртожитку заявляють, що саме керівник 209-го Управління начальників ремонтів Віктор Кутовий робить все можливе, аби довести гуртожиток до аварійного стану та відмовляється передавати будівлю у комунальну власність міста.

Коли журналісти прийшли, до Кутового з проханням прокоментувати ситуацію, він виштовхував їх та погрожував “вдарити” і пошкодити апаратуру.

“Ми звернулися до правоохоронних органів не так прагнучи когось покарати, а щоб люди відповідальніше ставилися до роботи журналістів і поважали нас”, – пояснив Михуля.

Наразі Чернігівським міським відділом поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 ККУ (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів). Санкція статті передбачає покарання штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Михуля також додав, що це вже другий випадок за останні кілька місяців щодо перешкоджання діяльності журналістам видання. В обох випадках тривають досудові розслідування. Однак заступник редактора процитував звіт прокуратури Чернігівської області за 2016 рік, що “жодна справа з-поміж відкритих торік про порушення прав журналістів не була передана до суду”.

Представник Інституту масової інформації у Чернігівській області Павло Пущенко у коментарі Центру інформації про права людини зазначив, що ІМІ обидва випадки (наприкінці минулого року журналістам “ЧеLine” не дозволяли знімати під час гасіння пожежі у реабілітаційному центрі “Відродження”) облікував як перешкоджання професійній діяльності журналістів. Однак на швидке розслідування цих справ, на його думку, розраховувати не варто.

“Я не думаю, що буде швидкий вихід із цієї ситуації, як показує практика”, – сказав Пущенко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter