Світу бракує кваліфікації конфлікту в Україні, тому її підтримка зменшується – експерти

Дата: 25 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Країнам у світі бракує розуміння у кваліфікації збройного конфлікту в Україні, тому її підтримка на міжнародному рівні в боротьбі з Росією зменшилася, порівнюючи з 2014 роком.

Про це заявив керівний партнер міжнародної правозахисної групи Global Rights Compliance Вейн Джордаш під час онлайн-обговорення на платформі Українського кризового медіацентру.

Вейн Джордаш

“Сьогодні Україна не має доступу до Криму і Донбасу для того, щоб досліджувати ситуацію, тому в цьому допомагають міжнародні організації в міру своїх можливостей. Україна має підтримку на міжнародному рівні, але вона зменшується, як порівняти з чіткою позицією міжнародної спільноти у 2014 році, що була представлена, зокрема, в Генеральній Асамблеї ООН та у вигляді санкцій проти Росії. Якщо Україна хоче отримати підтримку – треба отримати класифікацію конфлікту та всіх подій, які відбуваються в Криму та на Донбасі. Головна битва України – битва за правду”, – підкреслив він. Правозахисник вважає, що замість того, щоб встановити ясність і правду, Росії дозволяють грати роль миротворця, а східна Україна приречена до статусу невизначеної зони, де змішуються факти та вигадки.

На його переконання, нинішня юридична невизначеність довкола війни – це не результат російської пропаганди, вето в ООН чи впевнених політичних ігор Кремля на міжнародному рівні. В основі лежить проблема українських урядів та їхнього невміння адекватно зібрати всі факти.

Вейн Джордаш наголошує, що остаточне правове доведення відповідальності Росії повинно бути основою будь-якої стратегії припинення війни в Україні без обов’язку приймати кремлівські вимоги чи умови. Поки правда про конфлікт буде затьмареною правовими сумнівами, миротворчий процес та сам мир будуть так само затьмареними, вважає він.

Доцентка кафедри міжнародного права, міжнародного кримінального права та прав людини у Вільному університеті Амстердама Маріке де Хун повідомила, що потрібна неупереджена думка правових експертів про ставлення Росії до подій, що відбуваються в Криму та на Донбасі. 

“Ми відчуваємо брак оцінок міжнародних експертів та кваліфікації подій, які відбуваються в Україні, кваліфікації війни. Висловлюються різні погляди щодо залученості Російської Федерації до війни в Україні”, – сказала Марія Томак, правозахисниця, радниця з питань адвокації Global Rights Compliance.

Представник Офісу генерального прокурора України Микола Говоруха уточнив, що отримання класифікації подій в Україні необхідне для того, щоб визначитися, які норми міжнародного права застосовувати в розгляді відповідних справ у міжнародних судах.

“Питання кваліфікації важливе, тому що це впливає на те, які норми міжнародного права ми застосовуємо. Питання контролю над незаконними збройними формуваннями є принциповим, бо, якщо держава має контроль над ними, це питання міжнародного права і міжнародних договорів”, – пояснив заступник начальника Управління нагляду та інформаційно-аналітичної роботи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Микола Говоруха. 

Він повідомив, що рішення Окружного суду Гааги (Нідерланди) у справі збиття малайзійського “боїнга” MH-17 не вплине на кваліфікацію події в Україні. Це також підтвердила Маріке де Хун. Вона зауважила, підозрюваним у катастрофі інкримінують загальнокримінальний, а не воєнний злочин. 

Вейн Джордаш звертає увагу, що Європейський суд з прав людини не зможе визначити, що Росія є учасницею війни в Україні. Цей аспект врахує Міжнародний кримінальниу суд в Гаазі, але на остаточне судове рішення треба буде очікувати щонайменше сім-десять років.

Експерти вважають, що необхідно зібрати всі факти про російську гібридну війну з тим, щоб встановити всеосяжну та цілісну картину, що допомогла б визначити права та обов’язки, згідно з міжнародним правом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter