У Росії з вишу хочуть відрахувати студента, бо керівництво звинувачує його в гомосексуальності

Дата: 19 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Керівництво одного з університетів у російському місті Єкатеринбурзі вимагає відрахувати студента, якого підозрюють у тому, що він гей. 

Про ситуацію розповідає місцеве видання EAH.

На початку вересня студенту, ім’я якого журналісти не називають, зателефонував директор закладу та викликав на розмову. 

“На зустрічі він пояснив, що у нас створено групу моніторингу соцмереж студентів, яка виявила, що я підписаний на групу ЛГБТ-спільноти. Потім мене викликав до себе проректор з виховної роботи та заявив, що я “ганьблю ім’я інституту”, – розповів журналістам хлопець. 

За словами студента, питання в керівництва закладу викликали не тільки його підписки в соцмережах, але й телефон рожевого кольору, який він використовує. Хлопець намагався пояснити, що в нього є дівчина і що він просто толерантно ставиться до ЛГБТ-людей, проте після розмови його відправили за характеристиками до школи та роботи, щоб на їхній основі зробити висновок, чи справді хлопець є геєм. Згодом студента попросили забрати документи з вишу самостійно. 

Утім, проректор з виховної роботи вишу заперечує, що студента збирались відраховувати, але наполіг на недопустимості участі в ЛГБТ-спільноті. На його думку, це є “гей-пропагандою”. 

Таку позицію підтримав й ректор Яков Сілін: “(Популяризація гомосекскуальності. – Ред.) полягає в тому, що він це поширює, підтверджує, що він студент. Тим самим, з моєї точки зору, показує якийсь приклад, що ось це повинно бути. Я вважаю, що цього не повинно бути. Це його особиста справа, це не повинно прив’язуватися до університету”.  

Ситуація навколо перевірок сексуальної орієнтації студентів з боку закладу неабияк обурила місцевих правозахисників, які вже запропонували хлопцеві юридичну допомогу у відстоюванні прав та написали заяву до прокуратури. Також на ситуацію відреагував міністр освіти і науки Свердловської області, який заявив, що вимоги забрати документи суперечать конституції РФ, яка гарантує освіту всім громадянам.  

Щодо неприпустимості втручання у приватне життя висловилась також Уповноважена з прав людини в Свердловській області Тетяна Мерзлякова. Вона планує переговорити як з керівництвом вузу та студентом, так і з радою ректорів ВНЗ, які працюють в області.

Водночас керівництво вишу наполягає, що має право втручатися в активність студентів у соціальних мережах.  

“Ми вели, ведемо і вестимемо моніторинг соціальних мереж наших студентів! З однієї простої причини: ми – державний університет, і, відповідно, ми дивимося за моральним обличчям наших студентів. Ми маємо право подивитися, чим живе наш студент”, – заявив проректор з виховної роботи вишу журналістам. 

Відомо, що в Росії ЛГБТ-люди зазнають дискримінації з боку не тільки державних органів влади, але й пересічних громадян. Проте не можуть почуватись у безпеці у своїй країні й ЛГБТ-українці, які стикаються з виявами дискримінації в навчанні, роботі та звичайному житті.

Хоча більшість українців доброзичливо ставиться до представників, наприклад, інших національностей, але у більш ніж половини з них ЛГБТ-люди викликають настороженість. 30% опитаних не готові приймати у своєму житті гомосексуалів, але готові бути толерантними, якщо представник ЛГБТ-спільноти є туристом (37%), колегою по роботі (14,8%) та сусідом (13,8%). Водночас, за словами експертів, негативне сприйняття українцями ЛГБТ-співгромадян спричинене тим, що лише 4,9% опитаних мають серед своїх знайомих геїв, лесбійок, бісексуалів або трансґендерів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter