У Росії суд почав розглядати справу над українським військовим Павлом Запорожцем, якого не мають судити за кримінальним законодавством

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді розпочався розгляд кримінальної справи щодо українця Павла Запорожця, якого Росія звинувачує у намірі вчинити акт міжнародного тероризму у Херсоні.

Про це інформує “Кримський процес” із посиланням на адвоката Олексія Ладіна.

Павло Запорожець

За його інформацією, 2 лютого відбулося попереднє судове засідання, під час якого суд задовольнив клопотання прокурора та продовжив термін утримання під вартою для Запорожця на шість місяців.

Захист клопотав про визнання неприпустимими низки доказів, зокрема протоколів оперативних заходів у період, коли Запорожця три місяці утримували в ізоляторі тимчасового тримання у Херсоні та піддавали побиттям і катуванням електричним струмом. Однак суд у цьому відмовив, вважаючи це клопотання передчасним.

Крім того, суд відхилив клопотання про припинення кримінальної справи через відсутність складу злочину.

Сторона захисту обґрунтовувала це тим, що Павло Запорожець є чинним військовослужбовцем Головного управління розвідки України, і замах на те діяння, в якому його обвинувачують, є виконанням бойового наказу. А оскільки негативних наслідків, навіть для окупаційних збройних сил не настало, то Запорожець не підлягає кримінальній відповідальності і до нього мають застосовуватись правила, встановлені Третьою Женевською конвенцією, і він має бути звільнений від кримінальної відповідальності.

“Наразі суд не прийняв позицію захисту, відмовивши в задоволенні клопотання про припинення кримінальної справи, що було очікувано, але також незаконно”, – заявив після засідання адвокат Олексій Ладін.

Нагадаємо, що Павло Запорожець є ветераном АТО. Росія обвинувачує громадянина України у порушенні ст. 361 КК РФ за “намір влаштувати терористичний акт” у Херсоні.

За версією слідства, він збирався здійснити підрив вибухових пристроїв під час акції “Безсмертного полку” 9 травня 2022 року. Сторона захисту стверджує, що Павло Запорожець є військовослужбовцем та виконував наказ щодо знищення ворожих патрулів.

Раніше слідчий відмовив захисту у припиненні кримінальної справи та визнанні Запорожця військовополоненим.

Напередодні аналітики моніторингового огляду ініціативи “Кримська ідея” звернули увагу, що Росія порушує міжнародне гуманітарне право, коли російські силовики не визнають статусу військовополонених щодо захоплених на тимчасово окупованих територіях співробітників диверсійних підрозділів української армії. Вони назвали цю кримінальну справу сфабрикованою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter