У Лондоні з’явиться мікрорайон для ЛГБТ-пенсіонерів

Дата: 09 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Лондоні влітку поточного року обіцяють відкрити житловий комплекс для літніх ЛГБТ-людей.

Про це повідомляє видання Evening Standard.

Фото: Evening Standard

Комплекс Bankhouse, який розташований на березі Темзи, спроєктував архітектор Норман Фостер, що раніше працював над мостом Міленіум у Лондоні та будівлею Рейхстагу в Берліні. 

Майже два десятки квартир у будинку викупить на позику від мерії Лондона благодійна організація Tonic, а люди зможуть викупити помешкання від 25 до 75% акцій у часткову власність. Решту суми вони можуть віддавати як орендну плату. Купівля житла обійшлася владі міста в 5,7 мільйона фунтів стерлінгів, або приблизно 220 мільйонів гривень.

Фото: Evening Standard

У квартирах для пенсіонерів передбачено одну або дві спальні, а також вихід на терасу на даху, де розташовані сад і ресторан. Також мешканці за бажанням зможуть придбати пакет послуг з догляду. За задумом авторів проєкту, сусідами літніх ЛГБТ-людей можуть стати й гетеросексуальні толерантні люди.

“Багато літніх людей виросли в менш толерантному суспільстві. Невпевненість у тому, що тебе сприймуть позитивно, може лякати”, – каже віцемер Лондона з питань житла Том Коплі.

Лондон, мер якого ще 2017 року оголосив, що хоче зробити місто толерантнішим до ЛГБТ-людей, став не першим містом у Європі, де для гомосексуалів похилого віку відкривають спеціальні будинки. У 2018 році про створення такого повідомляла влада в Мадриді. З відповідною ініціативою в місті виступив чоловік на ім’я Федерік, якого через його гомосексуальність уникали сусіди та персонал у звичайному будинку для літніх. 

Фото: iStock / EyeJoy

“Сьогодні ми творимо історію, реалізуючи давню мрію – гарантувати безпечне місце для літніх ЛГБТ-людей, щоб вони могли жити добре, у спільноті, де вони можуть бути собою і насолоджуватися життям”, – прокоментувала відкриття будинку в Лондоні виконавча директорка організації Tonic Housing Анна Кир.

За даними Американської психологічної асоціації, ЛГБТ-люди похилого віку відчувають унікальні економічні та медичні проблеми, адже стикаються з множинною дискримінацією через вік та свою орієнтацію або статеву ідентичність. Окрім цього, через низку причин дорослі гомосексуали часто живуть поодинці та рідше мають дітей, а тому мають більше шансів залишитися самотніми в старості.  

Нагадаємо, що досі у своїй країні гомосексуальні українці стають жертвами злочинів ненависті через ставлення оточення до їхньої орієнтації, однак правоохоронці не одразу бачать мотив упередження в таких випадках, навіть коли зловмисники не приховують цього. 

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, як відбуваються розслідування злочинів ненависті в Україні, а також про те, як працюють із цією ж категорією справ їхні колеги з Німеччини.

Пандемія коронавірусу скоротила кількість нападів на гомосексуалів в Україні, однак ситуація досі залишається тривожною.

Фотографія обкладинки: Getty Images 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter