У київській школі діти перед уроками читають молитву

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У столичній державній школі I–III ступенів № 275 імені Володимира Кравчука учні починають навчальний процес із молитви. 

Про це в спільноті “Батьки-SOS” повідомили обурені батьки школярів.

Як розповіли батьки, у школі, яку названо на честь загиблого 21-річного командира взводу спецпідрозділу “Барс”, уже не перший рік щоранку діти мають читати молитву після прослуховування державного гімну. Водночас діти, які запізнилися та не встигли помолитися, нібито не мають права зайти до класу, допоки чергові не зберуть у них щоденники. 

“Директорка вважає, що це патріотичне виховання в межах учнівського самоврядування, бо цю традицію в школі люб’язно запропонував “друг” школи – голова проводу “Золоті леви Чорної сотні” Тарас Мацюк. І все б нічого, окрім того, що деякі батьки учнів уже четвертий рік хочуть законних умов перебування в закладі освіти для своїх дітей”, – розповіла мати одного з учнів школи. 

Батьки неодноразово зверталися до адміністрації та наголошували, що така практика суперечить статті 35 Конституції України, у якій ідеться про те, що церква відокремлена від держави, зокрема від освітніх закладів. 

Окрім молитви, батьків обурюють також дегустації ковбасних виробів, які нібито проводять у школі, однак адміністрація заперечує цей факт. 

Нагадаємо, що у 2018 році Івано-Франківська обласна рада рекомендувала починати навчальний тиждень у школах області з молитви, виконання гімну і хвилини мовчання.

Минулого року президента України Володимира Зеленського попросили заборонити державним службовцям та освітянам пропагувати релігію в робочий час та викладати в школах предмет християнська етика. Історія викладання християнської етики в українських школах розпочалася ще в 90-х роках. Тоді обласні ради західних регіонів рекомендували школам скеровувати вільні години на вивчення цього предмета. На вищому рівні про запровадження обов’язкового курсу християнської етики заговорили у 2005 році, коли тодішній президент Віктор Ющенко ініціював викладання в школах предмета етика віри. У 2009 році він закликав представників церкви приєднатися до роботи спеціальної церковної ради, яка працювала на базі МОН. Однак після цього в різних частинах України години християнської етики почали скорочувати, а десь узагалі прибрали зі шкільного розкладу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter