“Він віддав за нас та Крим життя”: у Києві відзначили пам’ять загиблого захисника та активіста Геннадія Афанасьєва

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Музеї Майдану в Києві відзначили день пам’яті Геннадія Афанасьєва – кримчанина, громадського активіста, колишнього бранця Кремля, який загинув на Луганщині, захищаючи Україну. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

Постійна Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева

Рідні та друзі 32-річного Афанасьєва згадували історії з його життя та зачитували уривки з його книги “Піднятися після падіння”. У цій книзі він згадує російський полон, катування, країну-ГУЛАГ і те,  як, опинившись сам на сам із ворогом, він знайшов у собі сили продовжувати боротьбу. 

 

Афанасьєв за національністю росіянин. Був активним учасником Революції гідності в рідному Сімферополі. Із початку протиправного захоплення Росією Кримського півострова брав участь у русі за єдину Україну. 

Як згадує його друг Алім Якубов, у 2013 році Афанасьєв скептично ставився до Євромайдану, але він змінив свою думку після того, як на запрошення друга приїхав до столиці та на власні очі побачив протест та перші вбивства учасників акції.  

25 грудня 2014 року Московський міський суд засудив чоловіка до семи років в’язниці за “тероризм”. За версією російського слідства, він був причетним до підпалу будівлі “Російської громади Криму” і місцевого відділення “Єдиної Росії”, а також та до підготовки підриву пам’ятника Леніну біля вокзальної площі Сімферополя і меморіалу “Вічного вогню”.

31 липня 2015 року під час судового засідання політв’язень відмовився від своїх свідчень у справі Сенцова-Кольченка, заявивши, що вони були отримані під катуваннями. Після цього співробітники ФСБ погрожували йому та його рідним. Згодом пережиті тортури він опише у своїй книзі. 

У червні 2016 року Афанасьєва вдалося звільнити через обміну утримуваними між Україною та Росією.

У своєму виступі народна депутатка Ірина Геращенко поділилася спогадами про звільнення політв’язнів. Вона розповіла, як витримала хвилю хейту через фото поряд із Віктором Медведчуком, але висловила переконання, що не жалкує про це, адже Афанасьєва вдалося звільнити.

“Якби треба було добиватися хоч з чортом звільнення, я би цей шлях пройшла”, – емоційно прокоментувала вона. При цьому Геращенко висловила жаль, що тоді не вдалося звільнити політв’язня Валентина Вигівського.  

Ірина Геращенко

Дружина політв’язня Людмила Афанасьєва розповіла, що після полону він ставав дедалі спокійнішим та терпимішим до помилок інших. 

“Він вкрай гостро переживав кожну подію, несправедливість чи помилку. Це був його особистий біль. З часом він почав дедалі більше приймати людей з їхніми недоліками, такими, якими вони є”, – сказала дружина.  

Людмила Афанасьєва

Після свого звільнення Афанасьєв відстоював звільнення незаконно утримуваних в Росії та тимчасово окупованому Криму громадян України як активіст та спецпредставник МЗС України. 

Друзі та рідні відгукуються про нього як про добру та принципову людину з почуттям гумору. 

На початку неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії до України Геннадій Афанасьєв вступив до 130 батальйону територіальної оборони 241 бригади Збройних сил України  та обороняв Київ та Київську область. 

Як розповіла його дружина, таке рішення він ухвалив, ні з ким не радившись. Згодом він поїхав до Харківської та Луганської областей, де служив під позивним “Тор”. Своє рішення приєднатися до лав ЗСУ Афанасьєв пояснював бажанням бачити Україну та Крим вільними.

Геннадій Афанасьєв загинув 18 грудня 2022 року у бою біля селища Білогорівка Луганської області. 

Дружина політв’язня Людмила Афанасьєва закликала під час виступу вшановувати пам’ять загиблих, дбаючи про родини військових, які наразі воюють на фронті. За її словами, такі родини “спустошені, спантеличені та живуть у невідомості”.

“Я закликаю кожного з нас дбати про них. Повірте, кожному військовому там на фронті буде легше, якщо він буде впевнений, що про його сім’ю дбають, що його мама, дружина, діти мають все необхідне”, – закликала вона. 

Афанасьєва подарувала Музею Майдану вишиванку, яку політв’язень носив після звільнення, та підписані ним книги. 

“Ми обов’язково розповімо історію Геннадія дітям, які, на жаль, не побачать його живого. Його дух разом з нами”, – сказав генеральний директор Національного музею Революції гідності Ігор Пошивайло. 

Нагадаємо, що торік на фронті загинув активіст Роман Ратушний

Про життя та діяльність Романа, а також спогади про нього ви можете прочитати за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter