У Києві відбувся автопробіг до річниці депортації кримських татар

Дата: 18 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У 76 річницю депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини у Києві відбувався автопробіг. Його маршрут пролягав із Міжнародного виставкового центру на Лівому березі до Майдану Незалежності. 

Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA

До акції на Лівому березі долучились колишні політв’язні Ахтем Чийгоз, Микола Карпюк та Володимир Балух.

Експолітв’язні та кримськотатарські активісти зауважують, що Росія як наступниця СРСР продовжує політику репресій кримськотатарського народу на Кримському півострові. 

“Звичайно, сьогодні в Криму немає таких вагонів, як це було 1944-року, але методологія росіян направлені на те, щоб ми були змушені покинути свою Батьківщину. Та у кримських татар на півострові є впевненість, що Крим ніколи більше не буде без кримських татар… Вони вірять в Україну, не зважаючи на те, що їх за це переслідують. Нам треба кожного дня давати кримчанам впевненість, що ми увійдемо у Крим”, – наголосив Ахтем Чийгоз. 

Ахтем Чийгоз

Колишній політв’язень Володимир Балух зауважив, що у кримських татар та українців – спільна боротьба за незалежність та свободу. Кримськотатарські політв’язні закликали світову спільноту визнати депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. 

 

До акції на Майдані Незалежності долучились народний депутат Мустафа Джемілєв та п’ятий президент України Петро Порошенко. Учасники акції виклали свічками у центрі столиці герб кримськотатарського народу – тангу, та запалили їх. Вони також вшанували хвилиною мовчанням загиблих під час геноциду. 

“Ми завжди будемо відзначати цю дати. Цей злочин проти людяності, яке не має терміну давності, був замахом на існування народу як нації. Мета росіян була – очищення Криму від непотрібних елементів та зробити півострів виключно російською територію, розширивши “Русский мир”, – нагадав лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. При цьому він подякував учасникам акції за солідарність із кримським народом. 

Мустафа Джемілєв привітав створення робочої групи з вирішення проблем кримськотатарського народу, яка також працюватиме над зміною Конституції стосовно перетворення статусу півострова на кримськотатарську автономію. 

“Це не лишень крок із поновлення прав кримськотатарського народу, а й буде істотним кроком для деокупації півострова та відновлення територіальної цілісності України”, – прокоментував він. 

Петро Порошенко

За зміни статусу півострова виступив також й Петро Порошенко. 

“Ми мали б це зробити ще 25 років тому. Можливо, б тоді все було по-іншому”, – додав він. Експрезидент вважає, що суспільство поступово усвідомлює необхідність криськотатарської автономії.

В автопробізі також взяв участь Центр прав людини ZMINA. 

Нагадаємо, щорічно 18 травня в Україні згадують події 1944 року, коли кримськотатарський народ радянська влада за наказом Йосипа Сталіна вислала за межі Криму до Центральної Азії. Загалом було депортовано понад 180 тисяч людей.  Від нелюдських умов перевезення та злиднів перших років загинуло більше 46% депортованих. А вже в липні 1944 року у їхні порожні будинки заселили 51 тисячу людей, переважно росіян.

В Україні депортацію кримськотатарського народу визнали геноцидом. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter