КиївПрайд презентував виставку “Я в Україні / Я поза Україною” про військову та волонтерську діяльність ЛГБТ-людей

Дата: 11 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Києві 10 червня громадська організація КиївПрайд провела презентацію виставки “Я в Україні / Я поза Україною” про військову або волонтерську діяльність ЛГБТ-людей під час повномасштабної війни в Україні. 

Про це повідомляє кореспондентка видання ZMINA.

Виставка “Я в Україні / Я поза Україною”

Експозицію виставки складають 12 стендів з історіями ЛГБТ-людей, які наразі служать у лавах ЗСУ та ТрО, займаються волонтерством або працюють на інформаційному фронті. Протягом одного вечора вини були представлені в одному з кафе у центрі Києва. 

На відкриття прийшло понад 100 людей, більшість з яких ЛГБТ-люди та активісти. Під час презентації організатори виставки розказали, як виникла ідея її створення.

“24 лютого Україна прокинулася від вибухів. Тоді наша команда почала думати, що ми можемо зробити, аби допомогти Україні перемогти у цій війні. Тож ми почали збирати історії ЛГБТ-людей та публікувати їх у соцмережах. Це були прості тексти та фото, розраховані на міжнародну спільноту, щоб показати всім, що Україна – це модерна та демократична країна. Згодом ці пости перетворилися у виставку”, — розповів Максим Потапович, менеджер соцмереж KyivPride.

Він також зазначив, що повномасштабне вторгнення Росії в Україні – це єдина війна сучасного світу, де ЛГБТ-спільнота сьогодні видима та підсвічена.

Співорганізаторка виставки, менеджерка з комунікацій та проєктна менеджерка KyivPride Оксана Солонська розповіла, що статистики щодо ЛГБТ-людей в лавах ЗСУ немає, адже багато з них ще не зробили камінг-аут. Відтак, подекуди може скластися уявлення, що ЛГБТ-спільноти на фронті немає взагалі.

Оксана Солонська, співорганізаторка виставки

“З 2014 року ми часто чули про те, що ЛГБТ-люди на війні невидимі або їх взагалі немає на фронті. Зараз, під час повномасштабного вторгнення, особливо важливо заявити про те, що ми тут, і також робимо свій внесок у перемогу”, — зауважила Солонська, 

За її словами, історії героїв обиралися на конкурсній основі. Тобто охочі надсилали свої розповіді, а команда KyivPride обирала ті, які були найбільш ілюстративними прикладами життя ЛГБТ-спільноти під час війни. Організатори отримали понад 200 заявок.

Так, на виставці представлена історія Наталії Бекетової, квір-людини, яка наразі є волонтеркою Європейського корпусу солідарності. Сьогодні вона надає психологічну допомогу українським дітям, які навчаються у Польщі. Паралельно Наталія працює у початковій школі як перекладачка, а також проводить інтеграційний курс польської мови “Разом для України”, де навчає українських матерів та їхніх дітей. 

Історія Наталії Бекетової

ЛГБТ-активіст громадської організації “Мережа параюристів” Борис Хмілевський, який до 24 лютого займався правовим захистом та боротьбою з російським впливом на інформаційному полі України, нині боронить країну зі зброєю. Борис був у лавах київської тероборони та одночасно займався волонтерством. Зараз він переводиться до батальйону ЗСУ. Він переконаний: ЛГБТ-спільнота робить такий самий внесок в оборону України, як і будь-які інші представники суспільства. При цьому ЛГБТ-люди руйнують безліч стререотипів, зокрема щодо того, що гомосексуальні чоловіки не воюють. 

Історія Бориса Хмілевського

Розповіла про свою діяльність і Ніка Назаренко, трансгендерна дівчина, яка до війни працювала дизайнеркою в медіа, допомагала з анімацією та оформленням. Нині вона працює там же, але у перші тижні війни допомагала у відділі новин, а зараз створює обнадійливі та мотиваційні ролики, ілюстрації та відео-інструкції. За словами Ніки, трагедії зараз багато, а надія потроху вичерпується, тому її головна мета – знов подарувати людям цю надію.

Історія Ніки Назаренко

Один з героїв виставки, працівник Київської військової адміністрації та драг-квін Артур Озеров розповів, що одним із перших завдань, які йому доручили в адміністрації, було виготовлення трун для людей, які загинули внаслідок боїв на Київщині. У Артура є своя пасіка, тож він мав досвід роботи з деревом. Близько місяця він разом із напарником виготовляв труни.

Артур Озеров, один із героїв виставки

“Для мене представлення моєї історії тут – це гордість. До початку війни я не заявляв про себе, лише близьке оточення знало, що я захоплююся драг-квіном. А тепер про цю історію дізнається весь світ. Раніше деякі країни скептично ставилися до України, мовляв, у нас є переслідування та ЛГБТ-спільнота дуже замкнена. Зараз же світу відкривається інформація, що ми такі ж, як і інші”, — зазначив Озеров. 

Артур також додав, що керівництво адміністрації знає, що він драг-квін, і ставиться до цього цілком лояльно — без жодних дорікань та засуджень.

Під час виставки відбувся добровільний збір коштів. Можна було також придбати різноманітну атрибутику з тематичним принтом — веселкові наліпки, браслети та футболки. Виручені кошти перерахують громадській організації “Військові ЛГБТ та наші союзники” і підуть на потреби ЛГБТ-військових.

“У перші дні війни ми всі були в піднесеному настрої, натхненні та замотивовані. Зараз наш настрій опускається і війна переходить у стан буденності. Ці історії мають підштовхнути вас до того, що ми не маємо жодного права мовчати та забувати про цю війну”, — підсумувала Марлен Шкандаль, ведуча заходу та драг-квін.

Виставка тривала лише один вечір. Проте згодом вона з’явиться в цифровому форматі.

Раніше ZMINA повідомляла, що на фронті загинув екоактивіст та учасник ЛГБТ+ спільноти військових України Роман Ткаченко. Це сталося внаслідок ворожого ракетного обстрілу позицій українських військових на Харківщині. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter