У Криму “суд” оштрафував адвоката Едема Семедляєва за “дискредитацію російської армії”, а “поліція” заарештувала його захисника

Дата: 26 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Представники незаконного формування “Центр з протидії екстремізму” затримали захисника Назіма Шейхмамбетова у так званому “Київському районному суді” м. Сімферополь, де той захищав напередодні затриманого адвоката Едема Семедляєва. 

Про це видання ZMINA повідомила “Кримська солідарність”. 

Назіма Шейхмамбетова силовики у цивільному повезли до “Центру з протидії екстремізму”. Поки що причина затримання невідома. 

Тим час незаконний “суддя” Віктор Крапко визнав винним за статею про дискредитацію російської армії та присудив 75 тисяч рублів штрафу. 

 

Едема Семедляєва затримали за те, що його тегнули у публікації іншого користувача соцмережі Фейсбук про дії армії РФ в Україні. 

Це не перший випадок, коли окупаційна влада переслідує Едема Семедляєва. 11 листопада 2021 року “Центральний районний суд Сімферополя” визнав винним адвоката в адмінправопорушеннях за двома протоколами, які склали у “відділку поліції”. 

Як відомо, 25 жовтня 2021 року співробітники окупаційного “ОМОНу” та “Центру з протидії екстремізму” затримали  Семедляєва в “Центральному відділенні поліції Сімферополя”, куди той прибув для надання юридичної допомоги своїм довірителям, затриманим напередодні. Затримані чоловіки прийшли  цього дня до “Кримського військового гарнізонного суду” як вільні слухачі, де через відеоконференцзв’язок мало відбутись апеляційне засідання в справі “красногвардійської групи “Хізб ут-Тахрір”. 

Окупаційні силовики допустили до 21 затриманого чоловіка лише одного захисника, і ним став Едем Семедляєв. Правозахисна організація зауважує, що під час його бесіди з одним із довірителів співробітник “поліції” чинив на довірителя тиск і погрожував переслідуванням за “непідкорення законному розпорядженню співробітника поліції”. Коли Едем Семедляєв заявив про намір вести аудіозапис того, що відбувається в дільниці, співробітник “поліції” також звинуватив його в непокорі законним розпорядженням поліції за ст. 19.3 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення.

Крім того, співробітники незаконного “Центру протидії екстремізму” заявили адвокату, що їм необхідно перевірити, чи є в нього на тілі “екстремістські” татуювання, і наказали йому роздягнутися для проведення особистого огляду. Відомо, що адвокат мав роздягнутися в присутності п’яти людей і під відеонаглядом. Коли ж чоловік відмовився від огляду, пославшись на статтю 28 Конституції Російської Федерації, співробітник “поліції” склав ще один протокол, знову апелюючи до непокори “законним розпорядженням поліції”.

Як відомо, раніше за цією статтею окупаційна влада на півострові засудили, зокрема голову ЦВК Курултаю кримськотатарського народу Заїра Смедляєва

Раніше ZMINA розповідала, як Росія переслідує мешканців Криму за антивоєнні висловлювання та протести.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter