У Ірані можуть стратити журналістку, яка показала світу батьків вбитої силовиками за “неправильний” хіджаб Махси Аміні

Дата: 31 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Революційний суд в Ірані почав закритий судовий процес над журналісткою Нілуфар Хамеді, яка висвітлювала торік вбивство силовиками за “неправильне носіння” хіджабу 22-річної курдки Махси Аміні. 

Про це повідомляє The Guardian. 

Нілуфар Хамеді (ліворуч) із колегою-журналісткою Елахе Мохаммаді. Фото: The Guardian

Хамеді опублікувала на сторінках прореформаторської щоденної газети Shargh світлини батьків вбитої дівчини, коли ті обіймались у лікарні Тегерана, де у комі лежала їхня донька. Журналісти нагадують, що саме це фото стало першою ознакою для світу, що з дівчиною не все гаразд. 

Фото: твіттер-акаунт yashar

Іранська влада офіційно закидає журналістці, зокрема “змову з ворожими силами”. Подібні звинувачення отримали й інші затримані медійники, кількість яких вже сягнула в країні понад 60. Майже половина з них — це журналістки.

Засідання у справі Хамеді закінчилось за дві години: за цей час її адвокатам не дали виконувати свої обов’язки по захисту, а рідних не пустили до зали. 

Ще одною журналісткою, яку судять за розповідь про смерть 22-річної Аміні, є Елахе Мохаммаді. Її та Хамеді іранська влада торік називала “іноземними агентками”. 

Згідно з іранськими законами, їм може загрожувати страта.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року в Ірані почалися заворушення через смерть Махси Аміні. Вона впала в кому після того, як її затримала поліція моралі 13 вересня в Тегерані за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку.

Після цього у грудні в Ірані вже публічно повісили двох протестувальників: 23-річного Мохсена Шекарі та 23-річного Маджида Резу Рахнаварда

Також у січні 2023-го там стратили двох протестувальників, засуджених нібито за вбивство добровольця ісламістського воєнізованого формування “Басідж” під час загальнонаціональних протестів проти духовенства країни.

Загалом за час протестів в Ірані вбили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, а найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter