Більшість справ, що стосуються інтересів дитини, суди розглядають без присутності самих дітей – дослідження

Дата: 03 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Переважну більшість справ, що стосуються інтересів дитини, суди розглядали без залучення дітей та заслуховування їхньої думки.

Такі дані оприлюднили у звіті щодо стандартів правосуддя, дружнього до дитини, та їхнього втілення в Україні.

Експерти аналізували інформацію в справах некримінального характеру, де фігурували діти, зокрема провели моніторинг 80 судових засідань. Згідно з даними дослідження, лише в 5 % випадків діти були безпосередньо присутні на судовому засіданні в справі, що стосується їхніх інтересів. Так, наприклад, в одній справі дитина приходила на засідання двічі.

Водночас у багатьох випадках спостерігачі фіксували, що дитину доцільно було заслухати в судовому процесі, оскільки її думка могла мати значення для вирішення справи. Експерти наголосили, що з’ясування думки дитини під час судового процесу прямо не залежить від її віку. Здебільшого суд не з’ясовував думки дитини, якщо це прямо не вимагалося законом, навіть у випадках, коли вона за своїм віком була здатна усвідомлювати суть справи, що стосується її інтересів. Так, принаймні в 15 з 50 справ суд не з’ясовував думки дитини, яка досягла шкільного віку на час розгляду справи.

Лише в 34 % випадків спостерігачі зафіксували інформацію про з’ясування думки дитини щодо питання, яке стосується її інтересів. У решті випадків думка дитини не з’ясовувалася або ж про це не повідомлялося на засіданні.

Нагадаємо, що, за словами експертів, рівень підготовки практичних фахівців, а саме суддів, працівників органів опіки та адвокатів, в Україні часто є недостатнім для належного розгляду справ дітей. Також виявилось, що, вирішуючи, з ким із батьків залишити дитину, суди ігнорують принцип ґендерної рівності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter